* Normal hormonal dalgalanmalar: Adet döngünüzün uzunluğunun zaman zaman değişmesi normaldir. Stres, hastalık, seyahat ve diğer faktörler adet döngünüzü etkileyebilir. Regl döneminiz bir veya iki hafta gecikirse, muhtemelen normal hormonal dalgalanmalar yaşıyorsunuzdur.
* Doğum kontrolü: Doğum kontrolü alıyorsanız, adetinizin düzensizleşmesine, hatta tamamen durmasına neden olabilir. Bunun nedeni, doğum kontrolünün, yumurtalığın yumurtalıktan salındığı süreç olan yumurtlamayı engellemesidir. Yumurtlama olmadan adet olmaz.
* Hamilelik: Negatif çıkan hamilelik testleri yapmış olsanız bile hamile kalmanız mümkündür. Hamilelik testleri bazen, özellikle de çok erken yapılırsa, yanlış negatif sonuçlar verebilir. Hamile olabileceğinizden endişeleniyorsanız kan testi için bir doktora görünmelisiniz.
* Diğer tıbbi durumlar: Tiroid problemleri veya polikistik over sendromu (PCOS) gibi bazı tıbbi durumlar adet düzensizliğine neden olabilir. Düzensiz dönemlere ek olarak kilo alma, sivilce veya saç dökülmesi gibi başka belirtiler de yaşıyorsanız, altta yatan tıbbi durumları dışlamak için bir doktora başvurmalısınız.
Düzensiz adet dönemlerinizle ilgili endişeleriniz varsa, sebebini belirlemek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktor, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu elemenize ve gerekirse tedavi önermenize yardımcı olabilir.