Uygulanan kısmi histerektomi tipi:
- Subtotal histerektomi:Bu prosedürde rahmin üst kısmı çıkarılır ancak rahim ağzı ve çevre dokuların bir kısmı sağlam kalır. Bu en yaygın kısmi histerektomi türüdür.
- Supraservikal histerektomi:Bu işlemde rahmin üst kısmı ve rahim ağzı çıkarılır ancak vajinal manşet sağlam kalır. Bu daha az görülen bir kısmi histerektomi türüdür.
Kalan rahim ağzı dokusu miktarı:
Ne kadar çok rahim ağzı dokusu kalırsa, rahim ağzı kanserine yakalanma riski de o kadar yüksek olur.
Rahim ağzında kanser öncesi hücrelerin varlığı:
Kısmi histerektomi öncesi rahim ağzında kanser öncesi hücreler mevcutsa rahim ağzı kanserine yakalanma riski daha yüksektir.
İnsan papilloma virüsünün (HPV) varlığı:
HPV, rahim ağzı kanserinin önde gelen nedeni olan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. HPV'niz varsa, kısmi histerektomiden sonra bile rahim ağzı kanserine yakalanma riskiniz daha yüksektir.
Kısmi histerektomi sonrasında rahim ağzı kanserine yakalanma riskini azaltmak için düzenli Pap testleri önemlidir. Bu testler rahim ağzındaki kansere dönüşmeden tedavi edilebilecek kanser öncesi değişiklikleri tespit edebilir. Kısmi histerektomi sonrasında önerilen Pap testi sıklığı, bireysel risk faktörlerinize bağlı olacaktır ve sağlık uzmanınızla görüşülmelidir.