Tedavi edilmediği takdirde rahim ağzı kanserinin olası ilerlemesine ilişkin genel bir bakışı burada bulabilirsiniz:
- Erken evre rahim ağzı kanseri: Başlangıç evrelerinde kanser fark edilebilir semptomlara neden olmayabilir veya başka rahatsızlıklarla karıştırılabilir. Tedavi edilmezse kanser yavaş yavaş yakındaki doku ve organlara yayılabilir.
- İnvazif rahim ağzı kanseri: Kanser ilerledikçe rahim ağzına ve vajina, parametria (rahim ağzı etrafındaki dokular) ve pelvisteki lenf düğümleri gibi çevredeki yapılara daha derin bir şekilde yayılabilir. Bu aşama anormal vajinal kanama, pelvik ağrı veya olağandışı akıntı gibi daha belirgin semptomlara neden olabilir.
- İleri evre rahim ağzı kanseri: Kanser büyümeye devam ederse ve tedavi edilmezse akciğer, karaciğer veya kemik gibi uzak organlara da yayılabilir. Bu, genellikle önemli sağlık komplikasyonları ve kötü prognozla ilişkilendirilen metastatik rahim ağzı kanseri olarak adlandırılır.
Rahim ağzı kanserinin ilerlemesinin zaman çizelgesi büyük ölçüde değişebilir. Kanserin erken evreden ileri evreye ilerlemesi birkaç ay hatta yıllar alabilir. Ancak bazı durumlarda kanser daha hızlı ilerleyebilir.
Rahim ağzı kanserinin erken tespit ve tedavisinin, sonuçların iyileştirilmesi ve potansiyel olarak hastalığın remisyonunun veya uzun vadeli yönetiminin sağlanması açısından çok önemli olduğunu belirtmek önemlidir. Kanser öncesi değişiklikleri veya erken evre kanseri daha ileri aşamalara ilerlemeden önce tespit etmek ve ele almak için Pap testleri ve HPV testi de dahil olmak üzere düzenli rahim ağzı kanseri taramaları önerilir.