Ameliyattan hemen sonra prostatın alındığı bölgenin çevresinde pansuman veya cerrahi dren olabilir. Bunlar, alt karın bölgesinin görünümünde gözle görülür bir şişkinliğe veya değişikliğe katkıda bulunabilir.
Yara izleri:
Prostat ameliyatı, her biri farklı yara izleriyle sonuçlanan farklı cerrahi yaklaşımları içerebilir. Sahip olduğunuz yara izinin türü, kullanılan cerrahi yönteme bağlı olacaktır. Bazı yaygın yara izi türleri şunlardır:
1. Suprapubik kesi :Bu, alt karın bölgesinde, kasık kemiğinin hemen üzerinden yapılan yatay bir kesidir. Açık prostatektomide yaygın olarak kullanılır.
2. Retropubik kesi :Alt karın bölgesinin orta hattından, göbek deliğinin hemen altından yapılan kesidir. Robotik veya laparoskopik prostatektomide sıklıkla kullanılır.
3. Perine kesisi :Skrotum ile anüs arasındaki deriye yapılan kesidir. Daha az uygulanan bir cerrahi yaklaşım olan perineal prostatektomide kullanılır.
Şişme ve morarma:
Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesinde ve çevre dokularda bir miktar şişlik ve morarma olabilir. Bu iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır ve zamanla yavaş yavaş iyileşmelidir.
İdrar kateteri:
Prostat ameliyatını takiben, idrarın mesaneden boşaltılması için birkaç gün boyunca bir idrar sondası yerinde bırakılabilir. Bu kateter vücuttan penis yoluyla çıkar ve gözle görülür bir görünüm değişikliğine katkıda bulunabilir.
Giyim:
İyileşme döneminde konfor ve destek için ameliyat bölgesine baskı yapmayan bol giysiler giymeniz gerekebilir.
Herkesin vücudunun farklı şekilde iyileştiğini ve prostat ameliyatından sonra görünümdeki belirli değişikliklerin kişiden kişiye değişebileceğini unutmamak önemlidir. Cerrahınızın talimatlarına uymak ve düzenli takip randevularına katılmak, uygun iyileşme ve iyileşmeyi sağlamaya yardımcı olacaktır.