* Vücudun normal doku ve organlarını devralarak: Kanser hücreleri büyüyüp çoğaldıkça sağlıklı hücreleri geride bırakabilir ve organ ve dokuların fonksiyonlarını bozabilirler. Bu, kanserin konumuna bağlı olarak çeşitli semptomlara yol açabilir. Örneğin akciğer kanseri nefes almada zorluğa, meme kanseri göğüs ağrısına ve şişmesine, kolon kanseri ise karın ağrısına ve ishale neden olabilir.
* Bağışıklık sistemine zarar vererek: Kanser ayrıca bağışıklık sistemine de zarar vererek insanları enfeksiyonlara ve diğer sağlık sorunlarına karşı daha duyarlı hale getirebilir. Bunun nedeni, kanser hücrelerinin bağışıklık sistemini baskılayan maddeler üretebilmesi ve ayrıca bağışıklık hücrelerinin yapıldığı kemik iliğine de zarar verebilmeleridir.
* Vücudu etkileyebilecek hormonlar ve diğer maddeleri üreterek: Bazı kanser hücreleri, vücudu çeşitli şekillerde etkileyebilecek hormonlar ve diğer maddeleri üretebilir. Örneğin meme kanseri hücreleri, kanser hücrelerinin büyümesini uyarabilen östrojen üretebilir. Akciğer kanseri hücreleri, kansere besin sağlayabilecek yeni kan damarlarının büyümesine neden olabilen vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) adı verilen bir madde üretebilir.
* Vücutta metabolik değişikliklere neden olarak: Kanser ayrıca vücutta metabolik değişikliklere neden olabilir ve bu da çeşitli semptomlara yol açabilir. Örneğin kanser kilo kaybına, yorgunluğa ve ateşe neden olabilir. Kanser aynı zamanda vücudun yeterli kırmızı kan hücresine sahip olmadığı bir durum olan aneminin gelişmesine de yol açabilir.
Kanserin belirtileri kanserin türüne ve kanserin evresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bazı kanserler erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmayabilirken bazıları şiddetli ve zayıflatıcı belirtilere neden olabilir. Yeni veya olağandışı herhangi bir semptomla karşılaşıyorsanız, kanseri dışlamak için doktorunuza danışmanız önemlidir.