1. Kafa içi basıncının artması:Tümör beyin içinde büyüdükçe kafa içi basıncında artışa neden olur ve bu da şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı, kusma ve nöbetler gibi bir takım semptomlara yol açabilir. Basınç çok yükselirse beyin fıtığına neden olabilir ve bu da ölümcül olabilir.
2. Doku tahribatı:Tümör hücreleri sağlıklı beyin dokusunu istila edip yok edebilir, beynin normal fonksiyonlarını bozabilir. Bu, motor fonksiyon bozukluğu, konuşma güçlükleri, bilişsel gerileme ve kişilik değişiklikleri gibi çeşitli nörolojik sorunlara yol açabilir.
3. Beyin ödemi:Tümör aynı zamanda beyin içinde sıvı birikmesi anlamına gelen beyin ödemine de neden olabilir. Beyin ödemi kafa içi basıncını artırabilir ve nörolojik semptomları kötüleştirebilir.
4. Nöbetler:Glioblastoma multiforme sıklıkla beyindeki anormal elektriksel aktivitenin neden olduğu nöbetlerle ilişkilidir. Nöbetler tehlikeli olabilir ve kazalara, yaralanmalara ve bilinç kaybına neden olabilir.
5. Enfeksiyonlar:Bağışıklık sistemi tümör ve tedavileri nedeniyle tehlikeye girdiğinden, glioblastoma multiforme hastaları enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale gelebilir. Zatürre veya sepsis gibi enfeksiyonlar sağlıklarını daha da kötüleştirebilir ve ölümlerine katkıda bulunabilir.
6. Kaşeksi:Glioblastoma multiforme'li bazı hastalarda aşırı kilo kaybı, kas kaybı ve güçsüzlükle karakterize bir durum olan kaşeksi gelişebilir. Kaşeksi genellikle ilerlemiş kanserle ilişkilendirilir ve genel sağlık ve yaşam kalitesinde düşüşe yol açabilir.
Glioblastoma multiforme zorlu bir hastalıktır ve tedavideki ilerlemelere rağmen büyük ölçüde tedavi edilemez. Glioblastoma multiforme tanısı alan bireylerin prognozu genellikle kötüdür; ortalama hayatta kalma süresi aylar ila birkaç yıl arasında ölçülür.