- İdrar yolu enfeksiyonları (İYE):Böbrekler, üreterler, mesane veya üretradaki enfeksiyonlar tahrişe ve kanamaya neden olarak idrarda kan oluşmasına neden olabilir.
- Böbrek taşları:Bunlar böbreklerde oluşan kristalize minerallerdir ve idrar yollarında kazınmaya veya hasara neden olarak idrarda kan oluşmasına neden olabilirler.
- Prostat büyümesi:Erkeklerde prostat büyümesi idrar akışını engelleyebilir, kan damarlarında baskıya ve hasara neden olabilir, bu da idrarda kan oluşmasına neden olabilir.
- Bazı ilaçlar:Antikoagülanlar (kan sulandırıcılar) veya kemoterapi ilaçları gibi bazı ilaçlar, yan etki olarak idrarda kan görülmesine neden olabilir.
- Adet düzensizlikleri:Kadınlarda ağır adet kanaması veya dönemler arasında ani kanama bazen idrarda kanla karıştırılabilir.
- Travma veya yaralanma:Spor kazası veya tıbbi bir prosedür nedeniyle idrar yolunda meydana gelen herhangi bir yaralanma, idrarda kan oluşmasına neden olabilir.
- Polikistik böbrek hastalığı (PKD):Böbreklerdeki kistlerin büyümesiyle karakterize edilen bir durum, idrarda kanamaya ve kana neden olabilir.
İdrarınızda kan fark ederseniz, değerlendirme için bir doktora danışmanız önemlidir. Kanın nedenini belirleyecek ve uygun tedaviyi önereceklerdir. Kanserden şüpheleniliyorsa görüntüleme çalışmaları veya biyopsiler gibi ileri teşhis testleri yapılabilir.