Lenfosit devridaimine genel bir bakış:
1. Kemik iliğinde ve timusta saf lenfositler (henüz antijenlerle karşılaşmamış olanlar) üretilir. Daha sonra kan dolaşımına girerler.
2. Lenfositler kanda dolaşarak lenf düğümleri, dalak ve bağırsaktaki Peyer plakları gibi lenfoid dokulara girer. Tanıyabilecekleri antijenler için lenfoid dokuyu tararlar.
3. Bir lenfosit spesifik olduğu bir antijeni tanırsa aktive olur ve çoğalmaya başlar, antijene spesifik lenfositlerin bir klonunu oluşturur.
4. Aktive edilmiş lenfositler, sitotoksik T hücreleri veya antikor üreten B hücreleri gibi efektör hücrelere veya hafıza hücrelerine farklılaşabilir.
5. Efektör hücreler kanda ve lenfoid dokularda dolaşarak enfekte hücreleri arar ve yok eder veya patojenleri nötralize etmek için antikorlar üretir.
6. Bellek hücreleri lenfoid dokularda kalır ve belirli patojenlere karşı uzun süreli bağışıklık sağlar. Aynı antijene yeniden maruz kaldıklarında hızla çoğalabilir ve efektör hücrelere farklılaşabilirler.
Yani lenfositler lenfoid dokularda bulunabilmesine rağmen orada kalıcı olarak ikamet etmezler. Sürekli olarak kan ve lenfoid dokular arasında dolaşarak tüm vücudu potansiyel tehditlere karşı incelemelerine ve uygun bağışıklık tepkilerini oluşturmalarına olanak tanırlar.