1. Şişmiş Lenf Düğümü :Lenf düğümleri, vücudun enfeksiyona veya diğer koşullara karşı bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak şişebilir veya büyüyebilir. Ameliyatınız sırasında lenf düğümlerinin çıkarılmasına rağmen, bölgede hala uyaranlara tepki verebilecek bir miktar lenf dokusu kalmış olabilir.
2. Yara Dokusu :Skar dokusunun oluşumu ameliyat sonrası iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Bazen yara dokusu birikebilir ve gözle görülür bir yumru veya kitle oluşturabilir.
3. Enfeksiyon :Özellikle açık yara veya kesi yeri varsa ameliyat sonrası enfeksiyon riski vardır. Enfeksiyon, bir yumru olarak ortaya çıkabilen apse veya irin toplanmasının gelişmesine yol açabilir.
4. Sialadenit :Sialadenit tükürük bezlerinin iltihaplanmasını ifade eder. Çene çizgisinin altında bulunan tükürük bezleri bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, dehidrasyon veya radyasyona maruz kalma gibi çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanabilir.
5. Parotis Bezi Şişmesi :Parotis bezi yüzün her iki yanında, çene çizgisinin yakınında bulunan büyük bir tükürük bezidir. Parotis bezinin şişmesi, tükürük kanalının iltihaplanması, enfeksiyonu veya tıkanması nedeniyle ortaya çıkabilir.
6. Kanser Nüksü :Nadir de olsa ameliyat, radyasyon ve kemoterapi sonrasında kanserin tekrarlama olasılığı vardır. Özellikle yumru tedaviden kısa bir süre sonra ortaya çıkarsa, kanserin tekrarlama belirtilerini izlemek çok önemlidir.
7. Diğer Tıbbi Durumlar :Nadir durumlarda yumru, otoimmün hastalıklar, tiroid sorunları veya kistler gibi altta yatan diğer tıbbi durumların bir işareti olabilir.
Sağ çene çizginizin altındaki şişkinliğin kesin nedenini belirlemek için doktorunuza danışmanız önemlidir. Doktorunuz, şişkinliğin doğası hakkında daha fazla bilgi edinmek ve altta yatan ciddi koşulları dışlamak için muhtemelen ultrason veya BT taramaları gibi görüntüleme testleri önerecektir. Gerekirse daha ileri analiz için doku örneği almak amacıyla biyopsi de yapabilirler. Teşhise dayanarak uygun tedavi veya yönetim seçenekleri önerilebilir.