Enfeksiyon: Lenf düğümleri vücudun enfeksiyonlara karşı bağışıklık tepkisinde önemli bir rol oynar. Bir enfeksiyon meydana geldiğinde, istilacı patojenlerle savaşmak için lenf nodu korteksindeki B hücrelerinin ve T hücrelerinin sayısı önemli ölçüde artar. Bu çoğalma korteksin kalınlaşmasına yol açar.
Bağışıklık Tepkisi: Lenf nodu korteksi, T hücrelerinin ve B hücrelerinin antijenlerle karşılaştıklarında aktive edildiği ve efektör hücrelere farklılaştığı yerdir. Antijenlerin varlığına yanıt olarak bu bağışıklık hücrelerinin kortekse akını meydana gelir ve bu da korteksin genişlemesine neden olur.
Kronik Enflamasyon: Otoimmün hastalıklar veya kronik enfeksiyonlar gibi kronik inflamatuar durumlar da lenf nodu korteksinin kalınlaşmasına neden olabilir. Kalıcı inflamasyon, bağışıklık hücrelerinin sürekli aktivasyonuna ve çoğalmasına yol açarak korteksin genişlemesine katkıda bulunur.
Lenfoma: Lenfatik sistemden kaynaklanan bir kanser türü olan lenfoma vakalarında, neoplastik lenfoid hücrelerin anormal çoğalması nedeniyle lenf düğümleri büyüyebilir. Bu kontrolsüz büyüme korteksin önemli ölçüde kalınlaşmasına neden olabilir.
Lenf nodu korteksinin kalınlaşmasının tek başına mutlaka patolojik bir duruma işaret etmediğini unutmamak önemlidir. Lenf nodu korteksinin çeşitli uyaranlara yanıt olarak kalınlaştığı reaktif hiperplazi, lenfoma ile ilişkili neoplastik proliferasyondan ayırt edilmelidir. Lenf nodu büyümesinin altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi belirlemek için teşhis testleri ve görüntülemeyi de içeren kapsamlı bir tıbbi değerlendirme gereklidir.