Kırmızı kan hücrelerinin aglütinasyonu çeşitli immünolojik reaksiyonların ve teşhis testlerinin önemli bir yönüdür. Örneğin kan gruplamasında bireyin kan grubunu belirlemek için aglütinasyon kullanılır. Farklı kan gruplarının kırmızı kan hücresi yüzeylerinde spesifik antijenler bulunur. Kan numuneleri, bu antijenlere özel antikorlar içeren antiserumlarla karıştırıldığında, karşılık gelen antijenler mevcutsa aglütinasyon meydana gelir ve kan grubunun tanımlanmasına yardımcı olur.
Bazı tıbbi durumlarda aglütinasyon da gözlenir. Otoimmün hemolitik anemi gibi otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi yanlışlıkla kişinin kendi kırmızı kan hücrelerini hedef alan antikorlar üretir. Bu, kırmızı kan hücrelerinin aglütinasyonuna ve tahribatına yol açarak anemiye neden olur.
Kan transfüzyonları sırasında ortaya çıkabilen transfüzyon reaksiyonları, alıcının plazmasında uyumsuz antikorların bulunması nedeniyle donör kırmızı kan hücrelerinin aglütinasyonunu içerir. Bunun hemoliz ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sonuçları olabilir.
Tersine, aglütinasyon bazı durumlarda faydalı olabilir. İmmünhematolojide aglütinasyon, bir numunede spesifik antikorların veya antijenlerin varlığını tespit etmek için bir teşhis aracı olarak kullanılır. Aglütinasyon reaksiyonları, tifo ateşi için Widal testi ve frengi için Wassermann testi gibi serolojik testlerin temelini oluşturur.
Genel olarak, kırmızı kan hücrelerinin aglütinasyonu immünolojide temel bir süreçtir ve kan gruplamasında, teşhiste ve çeşitli patolojik durumların anlaşılmasında önemli etkileri vardır.