Nükleer tıp kemik taramaları, kan dolaşımına enjekte edilen ve vücutta dolaşan, burada kemikler tarafından emilen ve düşük seviyeli gama radyasyonu yayan, daha sonra özel bir gama tarafından tespit edilen az miktarda radyoaktif izleyiciler (teknetyum-99m) kullanır. kamera.
Kemik taramaları sıklıkla kırıklar, enfeksiyonlar, tümörler gibi kemikle ilgili çeşitli durumları değerlendirmek veya ameliyat sonrası kemik sağlığını ve iyileşmeyi değerlendirmek için yapılır. Osteoporoz, kemik metastazları ve eklem replasmanları gibi bozuklukların teşhisinde yardımcı olur.
Kemik taraması yapılmadan önce hastaya, tarama sonuçlarının doğruluğunu etkileyebilecek bazı ilaçları almayı bırakması önerilebilir. Taramanın uygun şekilde hazırlanmasını ve yorumlanmasını sağlamak için hastanın doktorunu ve nükleer tıp teknisyenini böbrek nakli, aldığı ilaçlar ve alerjiler veya diğer ilgili tıbbi bilgiler hakkında bilgilendirmesi önemlidir.
Radyoaktif izleyicinin vücuttan atılmasına yardımcı olmak için hastaya enjeksiyondan sonra bol miktarda sıvı içmesi de önerilebilir.
Böbrek nakli olan bir hastanın kemik taramasından geçmesinin genellikle güvenli olduğu düşünülür, ancak karar, hastanın kişisel durumuna özgü olası riskleri ve faydaları değerlendirmek için, nakil nefroloğu da dahil olmak üzere hastanın sağlık ekibine danışılarak verilmelidir.