Mamutların kemikleri, başta kalsiyum fosfat ve diğer mineraller olmak üzere diğer memelilerin kemikleriyle aynı malzemelerden oluşur. Genellikle fosilleşmiş halde bulunurlar, yani mineralizasyon süreci boyunca zaman içinde korunmuşlardır. Fosilleşmiş mamut kemikleri genellikle nehir yatakları veya mağaralar gibi tortul birikintilerde bulunur.
Mamut kemikleri ve diğer kalıntıların incelenmesi, paleontolojiye önemli ölçüde katkıda bulunmuş ve bu antik canlıların biyolojisi, evrimi ve ekolojisi hakkında değerli bilgiler sağlamıştır. Bilim insanları, mamutların kemiklerini inceleyerek onların boyutu, görünümü ve davranışları hakkında bilgi sahibi olabileceği gibi beslenme ve yaşam alanı tercihleri hakkında da bilgi sahibi olabiliyor.
Ayrıca mamut kemikleri dünyadaki çeşitli topluluklar için kültürel öneme sahiptir. Bazı bölgelerde kültürel ve tarihi öneme sahip eserler olarak saygı görürler ve törensel veya manevi değere sahip olabilirler. Mamut kemikleri yerli topluluklar tarafından geleneksel sanat eserlerinde, aletlerde ve diğer kültürel uygulamalarda kullanılmıştır.