Aşağıdakiler de dahil olmak üzere karaciğer lekelerini gidermenin çeşitli yolları vardır:
Topikal tedaviler . Hidrokinon, retinoidler veya glikolik asit gibi bileşenler içeren reçetesiz ve reçeteli topikal kremler ve jeller, karaciğerdeki lekelerin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
Kimyasal peeling . Kimyasal peeling, cildin soyulmasına neden olan ve altındaki yeni derinin ortaya çıkmasına neden olan kimyasal bir solüsyonun uygulanmasını içerir. Kimyasal peelingler karaciğer lekelerinin tedavisinde etkili olabileceği gibi kızarıklık, soyulma, yara izi gibi yan etkilere de neden olabilir.
Lazer tedavisi . Lazer terapisi, karaciğerdeki lekeleri hedeflemek ve yok etmek için konsantre bir ışık huzmesi kullanır. Lazer tedavisi karaciğer lekelerinin tedavisinde etkilidir ancak pahalı olabilir.
Kriyoterapi . Kriyoterapi, karaciğerdeki lekeleri dondurmak ve yok etmek için sıvı nitrojen kullanır. Kriyoterapi karaciğerdeki lekelerin tedavisinde etkilidir ancak kabarcıklanma ve yara izi gibi yan etkilere neden olabilir.
Dermabrazyon . Dermabrazyon, cildin dış katmanını çıkarmak için dönen bir fırça kullanır ve alttaki yeni cildi ortaya çıkarır. Dermabrazyon karaciğer lekelerinin tedavisinde etkili olabilir ancak kanama, morarma, yara izi gibi yan etkilere de neden olabilir.
Mikrodermabrazyon . Mikrodermabrazyon, cildin dış katmanını çıkarmak için ince bir aşındırıcı malzeme kullanır ve alttaki yeni cildi ortaya çıkarır. Mikrodermabrazyon, dermabrazyondan daha az aşındırıcıdır ve bu nedenle yan etkilere neden olma olasılığı daha düşüktür. Ancak karaciğer lekelerinin tedavisinde dermabrazyondan daha az etkili olabilir.
Karaciğer lekeleri için bir tedavi seçmeden önce, her seçeneğin riskleri ve yararları hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Karaciğer lekelerini önlemeye yönelik bazı ek ipuçları:
Güneşe maruz kalmaktan kaçının. Güneşe maruz kalmak karaciğer lekelerinin ana nedenidir, bu nedenle dışarıdayken güneş kremi, güneş gözlüğü ve şapka takarak cildinizi güneşten korumak önemlidir.
Gölge arayın . Dışarıda olduğunuzda mümkün olduğunca gölge arayın. Bu, güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalma oranınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Güneş kremi kullanın . Bulutlu günlerde bile güneşe maruz kalan tüm cilde güneş koruyucu uygulayın. Geniş spektrumlu SPF'si 30 veya daha yüksek olan bir güneş koruyucu seçin.
Güneş koruyucusunu yeniden uygulayın . Güneş koruyucuyu her iki saatte bir veya yüzüyorsanız veya terliyorsanız daha sık yeniden uygulayın.
Örtbas et . Cildinizi güneşten korumaya yardımcı olmak için dışarıdayken uzun kollu ve pantolon giyin.
Bronzlaşma yataklarından kaçının. Bronzlaşma yatakları cildinize zarar verebilecek ve karaciğerde lekelere yol açabilecek ultraviyole ışınlar yayar.