Kansere yönelik klinik araştırmalar yeni ilaçlar, radyasyon tedavileri, cerrahi teknikler veya bu yaklaşımların kombinasyonları gibi kansere yönelik yeni veya mevcut tedavileri değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Bu denemeler aşamalar halinde gerçekleştirilir ve her aşamanın belirli amaç ve hedefleri vardır.
1. Aşama denemeleri insanlar üzerinde yapılan ilk çalışmalardır ve yeni bir tedavinin güvenliğini değerlendirmek için tasarlanmıştır. Bu denemeler tipik olarak az sayıda hastayı kapsamaktadır ve tedavinin maksimum tolere edilen dozunu (MTD) belirlemek için yürütülmektedir.
2. Aşama denemeleri Yeni bir tedavinin güvenliğini ve etkinliğini daha fazla değerlendirmek için tasarlanmıştır. Bu denemeler tipik olarak Faz 1 denemelerinden daha fazla sayıda hastayı içermektedir ve tedavinin optimal dozunu belirlemek ve ön etkinliğini değerlendirmek için yürütülmektedir.
3. Aşama denemeleri yeni bir tedaviyi bakım standardıyla karşılaştıran büyük ölçekli çalışmalardır. Bu denemeler, yeni tedavinin güvenliği ve etkinliği hakkında kesin kanıtlar sağlamak üzere tasarlanmıştır.
4. Aşama denemeleri FDA tarafından yeni bir tedavi onaylandıktan sonra gerçekleştirilir. Bu denemeler, tedavinin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini izlemek ve klinik gelişimin erken aşamalarında tespit edilmemiş olabilecek olumsuz olayları belirlemek için tasarlanmıştır.
Kansere yönelik klinik araştırmalar hastalara yeni ve potansiyel olarak daha etkili tedavilere erişme fırsatı sunuyoruz. Bu denemeler kanser araştırmalarını ilerletmek ve hayat kurtarabilecek yeni tedaviler geliştirmek için gereklidir.