|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | kanser Tedavisi
Sağlığı ve Hastalıkları

İmmünoterapi Kanserde Nasıl Çalışır?

Biyolojik terapi olarak da bilinen immünoterapi, kanserle savaşmak için vücudun kendi bağışıklık sistemini güçlendiren bir kanser tedavisi türüdür. Bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini tanıma ve yok etme yeteneğine sahip olduğu ancak bazen bunu yapmak için yardıma ihtiyaç duyduğu prensibine dayanmaktadır.

İmmünoterapinin kanserle savaşmak için nasıl çalıştığı aşağıda açıklanmıştır:

1. Bağışıklık Hücrelerinin Aktivasyonu:

- İmmünoterapi, spesifik bağışıklık hücrelerinin, özellikle T hücrelerinin ve doğal öldürücü (NK) hücrelerin fonksiyonunu aktive ederek veya güçlendirerek çalışır. Bu hücreler kanser hücrelerinin tanınmasında ve yok edilmesinde çok önemli bir rol oynar.

2. Bağışıklık Kontrol Noktası Ablukası:

- Bazı kanser hücreleri, bağışıklık sistemi üzerinde fren görevi gören ve bağışıklık sisteminin onlara saldırmasını önleyen "kontrol noktası proteinleri" adı verilen moleküller geliştirir. Kontrol noktası inhibitörleri adı verilen immünoterapi ilaçları, bu kontrol noktası proteinlerini bloke ederek frenleri serbest bırakır ve bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerini hedef alıp öldürmesine olanak tanır.

- Kontrol noktası inhibitörlerinin örnekleri arasında PD-1, PD-L1 ve CTLA-4 proteinlerini hedef alan ilaçlar yer alır.

3. Evlat Edinilen Hücre Tedavisi (ACT):

- ACT, hastadan bağışıklık hücrelerinin toplanmasını, kanserle mücadele yeteneklerini geliştirmek için bunların genetik mühendisliğini yapmasını ve ardından bunları hastaya geri aşılamayı içerir. Kimerik antijen reseptörü (CAR) T hücreleri gibi tasarlanmış bu bağışıklık hücreleri, kanser hücrelerini etkili bir şekilde hedefleyebilir ve ortadan kaldırabilir.

4. Kanser Aşıları:

- Kanser aşıları, bağışıklık sistemini kanser hücrelerinde bulunan spesifik antijenleri tanıması ve hedeflemesi için uyararak çalışır. Bu aşılar, kanser hücrelerine karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturmak ve bağışıklık sisteminin onları hatırlamasına ve yok etmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

5. Onkolitik Virüsler:

- Onkolitik virüsler, kanser hücrelerini seçici olarak enfekte edip yok edebilen genetiği değiştirilmiş virüslerdir. Bu virüsler kanser hücrelerine girdikten sonra çoğalır ve hücrelerin patlamasına neden olarak kansere karşı bağışıklık sistemini harekete geçiren tümöre özgü antijenleri serbest bırakır.

İmmünoterapi, vücudun kendi bağışıklık sisteminden yararlanarak kanser tedavisine kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik bir yaklaşım sunar. Çeşitli kanser türlerinin tedavisinde etkili olabilse de, immünoterapiye verilen yanıt kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazı hastalarda bağışıklıkla ilgili yan etkiler görülebilir. Araştırmalar devam ettikçe immünoterapi, kanser tedavisinde umut verici bir alan olmaya devam ediyor, hastalara yeni umutlar sunuyor ve tedavi sonuçlarını iyileştiriyor.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]