Wegener, 1880 yılında Almanya'nın Berlin kentinde doğdu. Berlin Üniversitesi'nde astronomi, meteoroloji ve jeofizik okudu. Mezun olduktan sonra Alman Hava Durumu Servisi'nde meteorolog olarak çalıştı. 1905 yılında kıtaların kayması üzerine ilk makalesini yayınladı.
Kıta Kayması
Kıtaların kayması teorisinde Wegener, Dünya kıtalarının bir zamanlar Pangea adını verdiği tek bir kara kütlesinde birleştiğini öne sürdü. Pangea'nın yaklaşık 200 milyon yıl önce parçalanmaya başladığını ve kıtaların birbirinden ayrılarak bugünkü konumlarına geldiğini savundu. Wegener'in teorisi birkaç kanıta dayanıyordu:
1. Kıtaların şekilleri bir bulmacanın parçaları gibi birbirine uymaktadır. Örneğin Güney Amerika'nın doğu kıyısı ile Afrika'nın batı kıyısı neredeyse mükemmel bir uyum sergiliyor.
2. Farklı kıtalarda aynı tür kayalar ve aynı fosiller gibi benzer jeolojik oluşumların olduğuna dair kanıtlar vardır. Örneğin, günümüzde okyanuslarla ayrılan kıtalarda aynı tür bitki ve hayvanların fosilleri bulunmuştur.
3. İklimlerin Dünya üzerindeki dağılımı kıtaların kayması ile açıklanabilir. Örneğin tropikler, Pangea'nın bulunabileceği ekvatorun yakınında yer alıyor.
Wegener'in kıtaların kayması teorisi başlangıçta çoğu bilim adamı tarafından reddedildi. Kıtaların yerkabuğunun içinden geçmesinin mümkün olduğuna inanmıyorlardı. Ancak Wegener'in teorisi, plaka tektoniğinin gelişmesi sayesinde 1960'larda ve 1970'lerde destek kazandı.
Levha Tektoniği
Levha tektoniği, Dünya kıtalarının ve okyanuslarının hareketlerini açıklayan bilimsel bir teoridir. Levha tektoniğine göre, Dünya'nın litosferi (Dünya'nın sert dış tabakası), Dünya'nın mantosu (litosferin altındaki sıcak, viskoz kaya tabakası) üzerinde hareket eden birkaç tektonik plakaya bölünmüştür. Tektonik plakaların hareketi mantodaki konveksiyon akımları tarafından yönlendirilir.
Levha tektoniği teorisi kıtasal kayma konusunda Wegener'in teorisinden daha kapsamlı bir açıklama sağlar. Levha tektoniği, kıtaların nasıl birbirinden ayrılabileceğini ve Dünya yüzeyinin zaman içinde nasıl değişebileceğini açıklıyor.
Eski
Alfred Wegener, Dünya'yı anlamamıza büyük katkı sağlayan parlak bir bilim adamıydı. Kıtaların kayması teorisi, Dünya tarihi hakkındaki düşüncelerimizi değiştiren devrim niteliğinde bir fikirdi. Wegener'in çalışması jeolojinin en önemli teorilerinden biri olan levha tektoniği alanının temelini attı.
Wegener trajik bir figürdü. 50 yaşında Grönland'a yaptığı bir keşif gezisindeyken bir uçak kazasında öldü. Cesedi asla bulunamadı. Ancak mirası yaşamaya devam ediyor. Kıtaların kayması teorisi hâlâ 20. yüzyılın en önemli bilimsel keşiflerinden biri olarak kabul ediliyor.