|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | diğer Kanserler
Sağlığı ve Hastalıkları

Kanserojen madde nedir?

Kanserojen, kansere neden olabilen bir madde veya ajandır. Kanserojenler kimyasallar, virüsler veya radyasyon gibi fiziksel ajanlar olabilir. Çevrede, işyerinde, hatta bazı yiyecek ve içeceklerde bile bulunabilirler.

Yaygın kanserojenlerden bazıları şunlardır:

* Asbest: Bu mineral yapı malzemeleri, izolasyon ve diğer bazı ürünlerde bulunur. Asbest lifleri solunduğunda akciğerlere zarar verebilir ve akciğer kanserine yol açabilir.

* Benzen: Bu kimyasal benzinde, boyada ve diğer bazı ürünlerde bulunur. Benzen maruziyeti lösemi ve diğer kan kanserleriyle ilişkilendirilmiştir.

* Formaldehit: Bu kimyasal yapıştırıcılar, reçineler ve diğer ürünlerin yapımında kullanılır. Formaldehit maruziyeti nazofaringeal kanser ve lösemi ile ilişkilendirilmiştir.

* Glifosat: Bu herbisit tarım ve bahçecilikte yabani otları öldürmek için kullanılır. Glifosata maruz kalma Hodgkin dışı lenfomayla ilişkilendirilmiştir.

* İnsan papilloma virüsü (HPV): Bu virüs cinsel yolla bulaşır ve rahim ağzı kanserinin önde gelen nedenidir. HPV ayrıca orofaringeal kanser ve anal kanser dahil olmak üzere diğer kanserlerle de bağlantılıdır.

* Radyasyon: Bu enerji türü hücrelere zarar verebilir ve kansere yol açabilir. Radyasyon güneş, röntgen ışınları ve diğer tıbbi görüntüleme testleri gibi kaynaklardan gelebilir.

Kanserojenlere maruz kalmak her zaman kansere yol açmaz. Kansere yakalanma riski, kanserojen türü, maruz kalma miktarı ve bireyin genetik duyarlılığı gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Ancak kanser riskini azaltmak için mümkün olduğunca kanserojen maddelere maruz kalmaktan kaçınmak önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır