Retina kanseri, retinadaki hücreler anormal şekilde bölünmeye ve çoğalmaya başladığında gelişir. Bu anormal hücreler büyüyüp yayılabilen ve sonunda görme kaybına ve/veya diğer komplikasyonlara yol açabilen bir tümör oluşturur.
Çocuklarda retina kanserinin yaygın belirtileri şunlardır:
- Beyaz veya sarımsı gözbebeği (lökokori), en belirgin semptom
- Anormal göz hareketi veya gözün kayması (şaşılık)
- Bir gözde görme bozukluğu veya görme azalması
- Kırmızı, tahriş olmuş veya şişmiş göz
-İki göz arasında gözbebeklerinin boyutlarında farklılık olması
Gözbebeğindeki tüm beyaz noktaların kansere işaret etmediğini unutmamak önemlidir. Bununla birlikte, özellikle çocuklarda gözlerde veya görmede gözle görülür herhangi bir değişiklik, retina kanseri de dahil olmak üzere olası göz rahatsızlıklarını veya hastalıklarını dışlamak için derhal bir göz doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
Retina kanseri, çok daha az yaygın olmasına rağmen yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Erişkin retina kanseri, çocukluk çağı vakalarına göre farklı semptomlar gösterebilir ve bazen diğer göz hastalıklarıyla karıştırılabilir.
Retina kanseri tedavisi tipik olarak tümörün evresine ve konumuna bağlı olarak radyasyon terapisi, kemoterapi, cerrahi veya bu tedavilerin bir kombinasyonu gibi özel yaklaşımları içerir. Erken teşhis ve uygun yönetim, başarılı tedavi ve görmenin korunması şansını önemli ölçüde artırabilir.