|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | cilt Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Melanin pigmenti nedir?

Melanin olarak da bilinen melanin pigmenti cilde, saça ve gözlere renk veren doğal bir pigmenttir. Cildin bazal tabakasında bulunan hücreler olan melanositler tarafından üretilir. Melanin, cildi güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyonun zararlı etkilerinden korur.

Melanin iki ana türü vardır:eumelanin ve feomelanin. Eumelanin kahverengi, siyah veya koyu renklerden sorumluyken, feomelanin kırmızı ve sarı tonlarını üretir. Bir kişinin cildindeki melanin miktarı ve türü genetik ve güneşe maruz kalma gibi çevresel faktörler tarafından belirlenir.

Melanin vücudun güneş ışığına tepkisinde önemli bir rol oynar. Cilt UV ışınlarına maruz kaldığında melanositler cildi hasardan korumak için daha fazla melanin üretir. Bu nedenle koyu ten rengine sahip kişiler güneşe maruz kaldıklarında yanma yerine bronzlaşmaya eğilimlidirler.

Melanin ayrıca göz renginin belirlenmesine de yardımcı olur. İriste melanin düzeyi yüksek olan kişilerin gözleri koyu renkli olurken, melanin düzeyi düşük olan kişilerin gözleri açık renkli olur.

Melanin renk sağlamanın yanı sıra, hücrelere zarar verebilecek kararsız moleküller olan serbest radikallerin zararlı etkilerinden de cildin korunmasına yardımcı olur. Melanin serbest radikalleri temizleyebilir ve bunların cildin DNA'sına zarar vermesini önleyebilir.

Genel olarak melanin, cildin korunmasında ve ona renk verilmesinde önemli rol oynayan hayati bir pigmenttir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır