|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | cilt Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Melanositler ne yapar?

Melanositler cildimizin, saçımızın ve gözlerimizin renginden sorumlu pigment olan melanin üreten özel hücrelerdir. Melanin ayrıca cildin güneşin zararlı ultraviyole radyasyonundan korunmasında da rol oynar.

Melanositler derinin en dış tabakası olan epidermisin yanı sıra kıl foliküllerinde ve gözün irisinde de bulunur. Ultraviyole ışığa maruz kaldığında melanositler, cildi koyulaştıran ve güneşten korunmasına yardımcı olan melanin üretimini artırır.

Melanin üretiminin düzeyi genetik tarafından belirlenir ve kişiden kişiye değişebilir. Açık ten rengine sahip kişilerde koyu ten rengine sahip kişilere göre daha az melanin bulunur.

Melanositler ayrıca albinizm, vitiligo ve melanom gibi belirli bozukluklardan ve durumlardan da etkilenebilir. Albinizm, vücudun melanin üretmediği, bunun sonucunda cilt, saç ve gözlerin beyazlaştığı genetik bir durumdur. Vitiligo, vücudun belirli bölgelerinde pigment kaybına neden olan bir cilt rahatsızlığıdır. Melanom, melanositlerden gelişen bir cilt kanseri türüdür.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır