* Adil cilt. Açık tenli kişilerin cilt kanserine yakalanma olasılığı koyu tenli kişilere göre daha yüksektir. Bunun nedeni, açık tende, cildi güneşin ultraviyole (UV) ışınlarından korumaya yardımcı olan bir pigment olan melaninin daha az bulunmasıdır.
* Güneş yanığı geçmişi. Çok fazla güneş yanığı geçiren kişilerin cilt kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni güneş yanıklarının cilde zarar vermesi ve cilt kanseri hücrelerinin gelişmesine yol açabilmesidir.
* Ailede cilt kanseri öyküsü. Ailesinde cilt kanseri öyküsü olan kişilerin hastalığa kendilerinin yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni cilt kanserinin nesilden nesile aktarılan genetik mutasyonlardan kaynaklanabilmesidir.
* Ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalma. Cilt kanserinin en yaygın nedeni güneşten veya bronzlaşma yataklarından gelen UV ışınlarına maruz kalmaktır. UV radyasyonu cilt hücrelerindeki DNA'ya zarar vererek cilt kanserinin gelişmesine yol açabilir.
* Zayıflamış bir bağışıklık sistemi. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin cilt kanserine yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, bağışıklık sisteminin, vücudu cilt kanseri de dahil olmak üzere enfeksiyon ve hastalıklardan korumaya yardımcı olmasıdır.
Bu risk faktörlerine sahip olan herkesin cilt kanserine yakalanmayacağını unutmamak önemlidir. Ancak bu risk faktörlerine sahip kişilerin güneşten korunmak için ekstra önlemler alması gerekir:
* SPF'si 30 veya daha yüksek olan güneş koruyucu kullanmak
* Uzun kollu gömlek ve pantolon gibi koruyucu giysiler giymek
* Güneş ışığının yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00) gölge aramak
* Bronzlaşma yataklarından kaçınmak
* Düzenli cilt kanseri taramaları yaptırmak
Bu önlemleri alarak cilt kanserine yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilirsiniz.