|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | akciğer Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Akciğerlerin yapısı ve işlevi nedir?

Akciğerler, göğüs boşluğunda bulunan ve solunum sırasında oksijen ve karbondioksit değişiminde hayati bir rol oynayan eşleştirilmiş solunum organlarıdır. Her akciğer koni şeklindedir; tabanı diyaframa dayanır ve tepe noktası köprücük kemiğine doğru uzanır. Akciğerler, hassas akciğer dokusunu koruyan plevral membranlarla çevrilidir. Sol akciğer, kalbe yer açmak için sağ akciğerden biraz daha küçüktür.

Akciğerlerin yapısına ve işlevine daha ayrıntılı bir bakış:

Akciğerlerin Yapısı:

1. Loblar: Her akciğer loblara bölünmüştür. Sağ akciğerin üç lobu vardır:üst lob, orta lob ve alt lob. Sol akciğerin iki lobu vardır:üst lob ve alt lob.

2. Bronşlar: Trakea, her akciğer için bir tane olmak üzere iki ana bronşa ayrılır. Bu birincil bronşlar daha sonra akciğerlerin loblarına yayılan ikincil ve üçüncül bronşlara bölünür.

3. Bronşçuklar: Üçüncül bronşlar bronşiyol adı verilen daha küçük hava geçitlerine ayrılır. Bronşçuklar, hava akışını düzenlemek için kasılabilen veya gevşeyebilen düz kaslarla kaplıdır.

4. Alveoller: Akciğerlerdeki en küçük hava keselerine alveol denir. Oksijen ve karbondioksitin değiş tokuş edildiği kılcal damarlarla (minik kan damarları) kaplıdırlar.

Akciğerlerin İşlevi:

1. Solunum/Gaz Değişimi: Akciğerlerin temel görevi nefes almayı kolaylaştırmaktır. Nefes aldığımızda hava, burun veya ağız yoluyla akciğerlere girer, soluk borusu ve bronşlardan geçerek alveollere ulaşır. Alveollerde havadaki oksijen kılcal damarların duvarlarından geçerek kan dolaşımına geçer. Aynı zamanda hücresel solunumun atık ürünü olan karbondioksit kan dolaşımından alveollere doğru hareket eder ve nefes verdiğimizde dışarı atılır.

2. Ses Prodüksiyonu: Akciğerler ayrıca ses ve konuşmanın üretilmesinde de rol oynar. Hava gırtlaktan veya ses kutusundan geçtiğinde ses telleri titreşerek ses üretir. Ses yolunun ve ağzın şekli ve boyutu, konuşmayı üretecek şekilde sesi değiştirir.

3. Havadaki Parçacıkların Temizlenmesi: Solunum sistemi, öksürme ve hapşırma gibi mekanizmalar yoluyla toz, alerjenler ve patojenler gibi solunan havadaki parçacıkların temizlenmesine yardımcı olur.

4. Kan pH'ının Düzenlenmesi: Akciğerler, dışarı verilen karbondioksit miktarını düzenleyerek kan pH'sının korunmasına katkıda bulunur. Karbondioksit su ile birleşerek karbonik asit oluşturur ve bu da kanın pH'ını etkileyebilir. Akciğerler karbondioksit seviyelerini kontrol ederek kan pH'sının dengelenmesine yardımcı olur.

Genel olarak akciğerler solunum, ses üretimi ve genel sağlık için gerekli diğer çeşitli işlevlerde çok önemli bir rol oynar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır