Bronş ağacının farklı bölümleri boyut ve yapı açısından farklılık gösterse de hepsi solunum sürecinde hayati rol oynar. Bronş ağacının yapısal ve işlevsel özelliklerinden bazıları şunlardır:
* Trakea: Trakea, gırtlaktan göğüs boşluğuna kadar uzanan nispeten büyük, sert bir tüptür. Havanın akciğerlere girip çıkması için birincil kanal görevi görür. Trakea, mukus ve diğer yabancı parçacıkların solunum yolundan temizlenmesine yardımcı olan siliyer hücrelerle kaplıdır.
* Bronşlar: Trakea, her biri akciğerlere giden iki ana bronşa ayrılır. Birincil bronşlar akciğerlere hilustan girer ve daha küçük bronşlara dallanmaya devam eder. Bronşlar, solunum yollarının zararlı maddelerden korunmasına yardımcı olan siliyer hücreler ve mukus salgılayan bezlerle kaplıdır.
* Bronşçuklar: Bronşlar ayrıca bronşiyol adı verilen daha küçük hava yollarına bölünür. Bronşçukların duvarlarında kıkırdak halkaları yoktur ve bronşlarla karşılaştırıldığında daha ince duvarlara sahiptirler. Gaz değişiminin gerçekleştiği küçük keseler olan alveollere havanın dağıtılmasından sorumludurlar.
Hava bronş ağacından akarken alveollerdeki gaz değişimine hazırlanmak için ısıtılır, nemlendirilir ve filtrelenir. Solunum yollarındaki silli hücreler ve mukus salgılayan bezler, solunan mikroorganizmalara ve parçacıklara karşı savunmada çok önemli bir rol oynar.
Bu nedenle bronş ağacı, trakeadan bronşiyollere kadar yapı ve işlev açısından kademeli değişiklikler gösterirken, verimli solunumu kolaylaştıracak birleşik bir sistem olarak çalışır. Her akciğerde fonksiyonel olarak ayrı bölgeler kavramı bronş ağacı için geçerli değildir.