1. Travma :Çökmüş bir akciğer, bıçak yarası veya ateşli silah yaralanması gibi delici göğüs yaralanmasından veya araba kazası veya düşme gibi göğüste künt kuvvet travmasından kaynaklanabilir.
2. Akciğer Hastalığı :Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım ve kistik fibroz gibi bazı akciğer hastalıkları, akciğer dokusunu zayıflatarak onu çökmeye daha duyarlı hale getirebilir.
3. Tıbbi Prosedürler :Akciğer biyopsisi, torasentez (plevral boşluktan sıvının alınması) veya mekanik ventilasyon gibi bazı tıbbi prosedürler yanlışlıkla pnömotoraksa neden olabilir.
4. Spontan Pnömotoraks :Bazı durumlarda, spontan pnömotoraks olarak bilinen, belirgin bir neden olmaksızın akciğer çökebilir. Bu durum uzun boylu, zayıf bireylerde ve aile öyküsünde bu durumla karşılaşanlarda daha yaygındır.
5. Diğer Nedenler :Nadiren, akciğer çökmesi tümörlerden veya göğüsteki yırtılan büyük bir bül (hava cebi) gibi diğer anormalliklerden kaynaklanabilir.
Ani göğüs ağrısı, nefes darlığı veya diğer solunum semptomlarıyla karşılaşırsanız derhal tıbbi yardım almanız önemlidir; çünkü akciğer çökmesi tedavi gerektiren ciddi bir tıbbi durum olabilir.