|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | kanser | akciğer Kanseri
Sağlığı ve Hastalıkları

Kan akciğerlere girdiğinde ne olur?

Kan akciğerlere girdiğinde, alveol olarak bilinen küçük hava keselerinde gaz değişimi adı verilen çok önemli bir işlem gerçekleşir. İşte bu süreçte olanlar:

1. Oksijensiz Kanın Gelişi:Düşük miktarda oksijen içeren kan (oksijensiz kan), pulmoner arterler yoluyla kalpten akciğerlere pompalanır.

2. Oksijen Alımı:Alveollerin içinde, alveolleri çevreleyen kılcal damarlar (minik kan damarları) çok ince duvarlara sahiptir ve gazların etkili bir şekilde yayılmasını sağlar. Alveollerde solunan havadaki oksijen bu kılcal damarların duvarlarından geçerek kan dolaşımına girer.

3. Karbon Dioksit Salınımı:Eş zamanlı olarak karbondioksit (hücresel solunumun atık ürünü) kılcal damarlardan alveollere doğru hareket eder. Bu işlem sırasında oksijeni giderilmiş kan oksijenlenir ve karbondioksit açığa çıkar.

4. Oksijenli Kanın Dönüşü:Artık oksijenlenen kan, akciğer toplardamarları yoluyla akciğerleri terk ederek kalbe geri döner. Kalp daha sonra bu oksijen açısından zengin kanı vücuttaki çeşitli doku ve organlara pompalayarak onlara hücresel metabolizma için gerekli oksijeni sağlar.

Akciğerlerdeki alveoller ve kılcal damarlar arasındaki oksijen ve karbondioksit değişimi, vücuda taze oksijen sağlanmasını ve her nefeste atık karbondioksitin salınmasını sağlar. Bu hayati süreç, kan dolaşımındaki gazların uygun dengesini korur ve yaşamın sürdürülmesi için gereklidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]