1. Kömür Tozunun Teneffüs Edilmesi:Boyutu 10 mikrondan küçük solunabilir parçacıklar içeren kömür tozuna uzun süre maruz kalmak, bunların akciğerlerde birikmesine yol açarak kara akciğer hastalığına neden olur.
2. Yara izi ve İltihap:Kömür tozu parçacıkları solunum yollarını ve akciğer dokusunu tahriş ederek iltihaplanma ve yara izini (fibrozis) tetikler. Zamanla bu durum akciğerlerde fibrotik nodüllerin ve kitlelerin oluşmasına yol açar.
3. Nefes Almada Zorluk (Nefes darlığı):Fibrotik değişiklikler ilerledikçe akciğerler daha sert ve daha az uyumlu hale gelir. Bu, özellikle fiziksel efor veya artan oksijen talebi gerektiren herhangi bir aktivite sırasında nefes almayı daha da zorlaştırır.
4. Kronik Bronşit:Kömür tozuna maruz kalma nedeniyle hava yollarında sürekli tahriş ve iltihaplanma, kronik bronşite neden olur. Solunum yolları kalınlaşır ve aşırı mukus üretimi meydana gelir, bu da kalıcı öksürük, hırıltı ve nefes darlığına yol açar.
5. Akciğer Fonksiyonunun Kaybı:Yara izi ve fibroz, fonksiyonel akciğer dokusunu yavaş yavaş tahrip eder, akciğer kapasitesinin azalmasına ve oksijen ve karbondioksit değişiminin azalmasına yol açar. Bu, genel akciğer fonksiyonunda bir düşüşe neden olur.
6. Oksijen Alımında Azalma:Akciğer fonksiyonunun bozulması, akciğerlerin oksijeni havadan kan dolaşımına aktarma yeteneğini etkiler. Sonuç olarak kandaki oksijen seviyeleri azalarak hipoksiye yol açabilir.
7. Sağ Taraflı Kalp Yetmezliği (Cor Pulmonale):Siyah akciğer kanseri gibi kronik akciğer rahatsızlıkları, akciğerlerden kalbe kan pompalamaktan sorumlu olan kalbin sağ ventrikülüne baskı yapabilir. Akciğer hasarı nedeniyle pulmoner arterlerde artan basınç, kor pulmonale'ye yol açarak başka komplikasyonlara neden olabilir.
8. Enfeksiyonlara Artan Duyarlılık:Siyah akciğer kanserinin neden olduğu hasar, vücudun savunma mekanizmalarını tehlikeye atarak bireyleri zatürre ve bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı hale getirir.
9. Amfizem:Siyah akciğer kanserinin ileri evrelerinde, hassas akciğer dokusunun tahribatı, küçük hava keselerinin (alveoller) yırtıldığı, gaz değişiminin azalmasına ve kronik nefes darlığına neden olan amfizem ile sonuçlanabilir.
Kömür tozuna maruz kalan veya yüksek riskli ortamlarda çalışan kişilerin, siyah akciğer kanserine yakalanma ve bunun sonucunda solunum sistemine zarar verme riskini en aza indirmek için koruyucu giysiler giymek ve işyeri düzenlemelerine uymak da dahil olmak üzere yeterli güvenlik önlemlerini uygulaması çok önemlidir. Bu tür bireylerde solunum sorunlarının erken tespiti ve tedavisi için düzenli sağlık kontrolleri ve taramalar büyük önem taşıyor.