1. Göğüs Kompresyonlarının Önemi :
- Göğüs kompresyonları CPR'nin en önemli kısmıdır ve hemen başlanmalıdır.
- Önerilen sıkıştırma oranı dakikada 100 ila 120 kompresyondur; her kompresyon yetişkinlerde en az 2 inç (5 santimetre) derinliğe ulaşır ancak 2,4 inç'i (6 santimetre) aşmaz.
2. Sert İtin, Hızlı İtin :
- Etkili kompresyonların sağlanmasına önem verilmektedir. Her kompresyondan sonra göğsün tamamen geri çekilmesine izin vererek sert ve hızlı bir şekilde itin.
3. Basınç-Nefes Oranı :
- Yetişkinler, çocuklar ve bebekler de dahil olmak üzere tüm bireyler için kompresyon-nefes oranı artık 30:2'dir.
- 30 göğüs kompresyonu ve ardından 2 kurtarma nefesi uygulayın.
4. Yalnızca Ellerle CPR :
- Kurtarma nefesi konusunda eğitim almadıysanız veya nefes vermeyi zor buluyorsanız, Yalnızca Ellerle CPR gerçekleştirebilirsiniz. Bu, kurtarma nefesi olmadan sürekli göğüs kompresyonlarını içerir.
5. Kesintileri En Aza İndirme :
- CPR sırasında göğüs kompresyonlarındaki kesintileri en aza indirin. Yaralının tepkisini kontrol edin ve eğitim almışsa kurtarıcı nefesler verin, ancak devam eden kompresyonlara öncelik verin.
6. Kaliteli CPR'ye Vurgu :
- Yüksek kaliteli CPR, doğru derinlikte ve hızda kompresyonları içerir, aşırı ventilasyonu önler ve kesintileri en aza indirir.
7. Kurtarma Nefesleri :
- Kurtarma nefesi veriyorsanız, kazazedenin burnunu sıkıştırın ve ağzınızın tamamını ağzınızla kapatın; her nefesin göğsün görünür şekilde yükselmesine neden olmasını sağlayın.
8. Defibrilatör Kullanımı :
- Otomatik Harici Defibrilatör (AED) mevcutsa mümkün olan en kısa sürede kullanın.
- AED'nin sesli veya görsel talimatlarını takip edin.
9. Resusitasyonda Ekip Yaklaşımı :
- Birden fazla kurtarıcı mevcut olduğunda, bir kişiyi CPR çalışmalarına liderlik edecek şekilde görevlendirin; diğerleri kompresyon, kurtarma nefesi sağlar ve varsa AED'yi kullanır.
10. Çocuklar ve Bebekler için Kompresyon Derinliği :
- Çocuklar için göğsü yaklaşık 2 inç (5 santimetre) kadar sıkıştırın.
- Bebekler için yaklaşık 1,5 inç (4 santimetre) kadar sıkıştırın.
11. El Yerleştirme :
- Bir elinizin topuğunu göğsün ortasına, diğer elinizin üstüne, parmaklarınız birbirine kenetlenmiş şekilde yerleştirin.
12. Çocuklar ve Bebekler İçin Nefesler :
- Çocuklara ve bebeklere, bir saniyeden fazla sürmemesini sağlayacak şekilde kurtarma nefesleri verin.
13. Eğitim ve Yeniden Sertifikalandırma :
- Sağlık profesyonelleri ve genel halk için CPR ve AED kullanımı konusunda düzenli eğitim ve yeniden sertifikalandırma önerilir.
Bunların yalnızca öne çıkanlar olduğunu ve teknikleri doğru bir şekilde öğrenmek için sertifikalı bir CPR kursu almanın çok önemli olduğunu unutmayın. CPR sağlarken daima bölgenizdeki yerel protokolleri ve düzenlemeleri takip edin.