Omurilik, beyin sapındaki medulla Oblongata'dan vertebral kolonun lomber bölgesine kadar uzanan silindirik bir Sinir Dokusu demetidir. Beyin ile vücudun geri kalanı arasındaki iletişimin birincil yoludur; duyusal bilgiyi beyne ve motor komutlarını beyinden kaslara ve bezlere taşır.
Omuriliğin korunması:
Omurilik çeşitli anatomik yapılar tarafından korunur. Birlikte çalışarak kordon içindeki hassas sinir dokularını koruyan koruyucu bir "kılıf" oluştururlar.
1. Omurgalar:
- Üst üste dizilmiş 33 omurdan oluşan omurilik, omuriliği çevreleyerek sert ve sağlam bir dış kaplama sağlar.
- Her omurun içi boş bir merkezi vardır ve bu merkez hizalandığında vertebral kanalı oluşturur. Vertebral kanal omurilik için koruyucu bir kemik tüneli görevi görür.
2. Omurgalararası diskler:
- Omurlar intervertebral disklerle birbirinden ayrılır.
- Bu diskler, aksi takdirde omuriliğe iletilecek olan şokları ve darbeleri emerek esnek yastıklar görevi görür.
3. Bağlar:
- Güçlü bağlar omurları ve diskleri birbirine bağlayarak omurgaya ek stabilite sağlar ve omuriliğe baskı oluşturabilecek aşırı hareketleri önler.
4. Kaslar:
- Omurgayı çevreleyen kaslar omuriliğe daha fazla destek ve koruma sağlar.
- Erektör omurga gibi Sırt Kasları, uygun duruşun korunmasına yardımcı olur ve omurlar ve omurilik üzerindeki gerilimi azaltır.
5. Omurga Zarları:
- Menenks adı verilen üç katmanlı koruyucu zar omuriliği sarar.
- Dura mater:Yoğun, fibröz bağ dokusundan oluşan en dış tabaka.
- Araknoid mater:Dura mater'nin altında örümcek ağı benzeri bir zar.
- Pia mater:Omuriliğin hatlarını yakından takip eden, omuriliğin yüzeyi ile pürüzsüz, koruyucu bir arayüz sağlayan en içteki ve en hassas zar.
-Beyin omurilik sıvısı:
- Araknoid mater ile pia mater arasındaki subaraknoid boşluk Beyin Omurilik Sıvısı (BOS) ile doludur.
-CSF sıvı bir yastık görevi görerek şokları emer ve omurilik için stabil bir ortam sağlar.
6. Kan-beyin bariyeri:
- Omurilik, beyin gibi, kan-beyin bariyeri tarafından korunur. - Bu fizyolojik mekanizma, maddelerin kan dolaşımından kordon dokularına girişini düzenler.
- Kordonu potansiyel olarak zararlı toksinlerden ve patojenlerden korumaya yardımcı olur.
Bu anatomik yapılar, kırılgan ama önemli omuriliğe birden fazla koruma katmanı sağlamak üzere uyum içinde çalışır. Bu koruyucu bileşenlerden herhangi birinin yaralanması veya hasar görmesi, değişen şiddet derecelerinde omurilik yaralanmalarına yol açabilir; bu da bunların Sinir sisteminin bu hayati kısmının korunmasındaki rollerinin önemini vurgular.