1. Solunumun Yeniden Sağlanması :Bireyin bilinci kapalı olduğunda, dil veya yabancı cisimler gibi hava yolunu tıkayan engeller olabilir. Hava yolunun temizlenmesi, havanın akciğerlere serbestçe akmasını sağlayarak düzgün nefes almayı sağlar.
2. Artırılmış Oksijen Dağıtımı :Tıkanmış bir hava yolu, mağdurun kan dolaşımına ulaşan oksijen miktarını sınırlayarak oksijen yoksunluğuna yol açar. Hava yolunun açılması hava akışının artmasına, gerekli oksijenin beyin ve kalp de dahil olmak üzere hayati organlara iletilmesine olanak tanır.
3. Beyin Hasarının Önlenmesi :Beyne oksijen gitmemesi, birkaç dakika içinde geri dönüşü olmayan beyin hasarına neden olabilir. Hava yolunun derhal açılması, beyne oksijen beslemesinin mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde yeniden sağlanmasıyla beyin hasarını önlemeye yardımcı olur.
4. Ek Tedavilere Hazırlık :Bilinci yerinde olmayan mağdurun kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) veya torba-valf-maske (BVM) kullanımı gibi ek tıbbi müdahalelere ihtiyacı varsa, bu tedavilerin etkinliği için hava yolunun açık olmasını sağlamak çok önemlidir.
Bu nedenle, hava yolunun açılması, bilinci kapalı bir kazazedeye anında ve potansiyel olarak hayat kurtarıcı ilk yardım sağlamada çok önemli bir adımdır.