|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Kamu Sağlığı Güvenliği | acil Durum Hazırlık
Sağlığı ve Hastalıkları

PrEP Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Maruz kalma öncesi profilaksi (PrEP), virüse yakalanma riski yüksek olan kişilerde HIV enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olan bir ilaçtır. Bu, prezervatif kullanmayı, düzenli olarak HIV testi yaptırmayı ve riskinizi azaltmanın diğer yolları hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşmayı içeren kapsamlı bir HIV önleme yaklaşımının parçasıdır.

PrEP nasıl çalışır?

PrEP, HIV'in vücuda girişini engelleyerek çalışır. Günlük bir hap olarak alınır ve tutarlı bir şekilde alındığında en etkili olanıdır. Çalışmalar, PrEP'in, talimatlara uygun şekilde alındığında HIV'e yakalanma riskini %99'a kadar azaltabildiğini göstermiştir.

PrEP'i kimler almalı?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere HIV alma riski yüksek olan kişiler için PrEP önerilir:

- HIV negatif ve prezervatifsiz seks yapan erkeklerle (MSM) seks yapan erkekler

- HIV negatif olan ve prezervatifsiz seks yapan trans bireyler

- Eşlerden birinin HIV pozitif, diğerinin HIV negatif olduğu heteroseksüel çiftler

- Uyuşturucu enjekte eden ve iğneyi paylaşan kişiler

- Cinsel saldırı veya başka tür bir travma yoluyla HIV'e maruz kalan kişiler

PrEP'i nasıl edinebilirim?

PrEP, birinci basamak doktorları, jinekologlar ve bulaşıcı hastalık uzmanları da dahil olmak üzere çoğu sağlık hizmeti sağlayıcısı aracılığıyla mevcuttur. PrEP almak için HIV ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları (CYBE) kontrol etmek için bir kan testi yaptırmanız gerekecektir. Ayrıca HIV'e yakalanma riskiniz ve PrEP'in yararları ve riskleri hakkında sağlık uzmanınızla konuşmanız gerekecektir.

PrEP'in maliyeti ne kadar?

PrEP'in maliyeti sigorta kapsamınıza bağlı olarak değişebilir. Bazı sigorta planları PrEP'i kapsarken bazılarının ortak ödeme veya ortak güvencesi olabilir. Sigortanız yoksa, PrEP'i indirimli veya ücretsiz olarak almanıza yardımcı olacak çeşitli programlar mevcuttur.

PrEP güvenli midir?

PrEP, klinik çalışmalarda kapsamlı olarak incelenen güvenli ve etkili bir ilaçtır. PrEP'in en sık görülen yan etkileri mide bulantısı, ishal, baş ağrısı ve yorgunluğu içerir. Bu yan etkiler genellikle PrEP'e başladıktan birkaç hafta sonra kaybolur.

PrEP benim için uygun mu?

PrEP'in sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için sağlık uzmanınızla konuşun. HIV kapma riskiniz yüksekse PrEP kendinizi virüsten korumanın etkili bir yolu olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır