Diş telleri yerleştirilmeden önce diş etlerini ve dişleri uyuşturmanın en yaygın yolu lokal anestezidir. Bu tip anestezi tipik olarak doğrudan diş eti dokusuna enjekte edilen bir iğne şeklinde verilir. Uyuşma etkisi genellikle birkaç saat sürer, dolayısıyla hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissetmez.
Topikal anestezi
Topikal anestezi, diş teli takılmadan önce diş etlerinin uyuşturulması için kullanılabilecek bir başka anestezi türüdür. Bu tip anestezi, jel, sprey veya merhem şeklinde doğrudan diş eti yüzeyine uygulanır. Topikal anestezi yalnızca dokunun yüzeysel katmanlarını uyuşturur, dolayısıyla lokal anestezi kadar etkili değildir. Ancak yine de işlem sırasında rahatsızlığın azaltılmasında yardımcı olabilir.
Nitr oksit
Gülme gazı olarak da bilinen nitröz oksit, işlem sırasında hastaların rahatlamasına yardımcı olmak için kullanılabilecek bir sedasyon türüdür. Nitröz oksit bir maske yoluyla solunur ve mutluluk ve baş dönmesi hissi yaratır. Acıyı dindirmez ancak işlemin daha katlanılabilir olmasına yardımcı olabilir.
Oral sedasyon
Oral sedasyon, ağızdan hap şeklinde alınan bir sedasyon türüdür. Oral sedasyon, uyuşukluk veya hafif uyku durumuna neden olabilir. Genellikle diş hekimliği işlemlerinden endişe duyan veya korkusu olan hastalar için kullanılır.
IV sedasyon
IV sedasyon intravenöz olarak (damar yoluyla) verilen bir sedasyon türüdür. IV sedasyon, derin bir sedasyon durumu oluşturabilir ve genellikle daha karmaşık veya uzun bir diş prosedürü geçiren hastalar için kullanılır.