Hamilelik ilerledikçe gevşeme hormonu seviyeleri artar. Bu hormon rahim, rahim ağzı ve vajinanın kaslarını ve bağlarını gevşeterek onların esnemesini ve bebeğin doğumuna hazırlanmasını sağlar. Artan gevşeme seviyeleri, zarları zayıflatabilir ve yırtılma olasılığını artırabilir.
Östrojen ve oksitosin artışı dahil olmak üzere diğer hormonal değişiklikler de zarların yırtılmasına katkıda bulunabilir.
Bebek büyüdükçe amniyotik sıvı miktarı artarak rahim duvarına baskı yapar. Bu basınç, membranların gerilmesine ve incelmesine neden olarak onları yırtılmaya daha duyarlı hale getirebilir.
Bebeğin başının veya uzuvlarının zarlara uyguladığı kuvvet de yırtılmalarına katkıda bulunabilir.
Membran yırtılmasına katkıda bulunabilecek diğer bazı faktörler şunlardır:
Enfeksiyonlar:Koryoamniyonit gibi bazı enfeksiyonlar, zarların iltihaplanmasına neden olabilir ve yırtılma olasılığını artırabilir.
Çoğul gebelikler:Birden fazla bebek taşımanın rahim duvarına yaptığı artan baskı, membran yırtılması riskini artırabilir.
Rahim anormallikleri:Bölmeli rahim veya bikornuat rahim gibi rahimdeki bazı anormallikler, membran yırtılması riskini artırabilir.
Çoğu kadın için doğumun başlangıcında su gelir. Ancak bazı kadınlarda doğum başlamadan önce, hatta hamilelik sırasında bile kırılabilir.
Doğum başlamadan önce suyunuz gelirse doktorunuzla veya ebenizle iletişime geçmeniz önemlidir. Bundan sonra ne yapacağınız konusunda size tavsiyelerde bulunacaklar.