Tıbbi mahremiyet veya doktor-hasta ayrıcalığı olarak da bilinen hasta gizliliği ilkesi, hasta ile sağlık hizmeti sağlayıcısı arasında paylaşılan iletişimlerin ve bilgilerin gizliliğini korur. Ağız sağlığı hizmetleri sunan sağlık profesyonelleri olarak kabul edilen dişhekimleri de buna dahildir.
Diş hekimliğinde gizlilik, diş hekimi ile hasta arasındaki güveni ve ilişkiyi geliştirmek, hastaların diş hekimliğiyle ilgili endişelerini rahatça tartışabilmelerini ve uygun bakımı alabilmelerini sağlamak için esastır. Ayrıca hastaların tıbbi geçmişleri, tedavi planları ve randevular sırasındaki hassas tartışmalar da dahil olmak üzere kişisel bilgilerinin korunmasına da yardımcı olur.
Diş hekimlerinin, korunan sağlık bilgilerinin gizliliğini ve güvenliğini sağlayan Sağlık Sigortası Taşınabilirlik ve Sorumluluk Yasası (HIPAA) gibi gizlilik düzenlemelerine ve yasalarına uymaları gerekmektedir. Diş hekimleri, hasta kayıtlarına yönelik güvenlik önlemlerinin uygulanması, hasta bilgilerine erişimin yalnızca yetkili personelle sınırlandırılması ve bilgileri diğer sağlık hizmeti sağlayıcıları veya üçüncü taraflarla paylaşmadan önce hasta onayının alınması dahil olmak üzere, hasta bilgilerinin izinsiz ifşa edilmesini önlemek için uygun önlemleri uygulamalıdır.
Hasta gizliliğinin diş hekimleri tarafından ihlal edilmesi; güven kaybı, diş hekimi-hasta ilişkisinin zarar görmesi, olası yasal yansımaları ve meslek kurullarının disiplin işlemleri dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.
Hastalar diş hekimlerinden kişisel sağlık bilgilerinin mahremiyetini ve gizliliğini korumalarını bekleyebilirler ve yasaların izin verdiği veya gerektirdiği özel istisnalar olmadığı sürece görüşmelerinin, tıbbi geçmişlerinin ve tedavi ayrıntılarının gizli tutulacağına güvenebilirler.