1. Kabın kapatılması :Kesici alet kutusu dolduğunda, kazara dökülmeyi veya kesici alete maruz kalmayı önlemek için güvenli bir şekilde kapatılmalıdır. Bu şu şekilde yapılabilir:
* Kesici alet kutusuyla birlikte verilen özel kilitleme mekanizmasının kullanılması.
* Kabı kapatmak için ağır hizmet bandı uygulamak.
2. Kapsayıcıyı etiketleme :Keskin alet kutusu "Biyolojik Tehlikeli Atık" olarak veya evrensel biyolojik tehlike sembolüyle açıkça etiketlenmelidir. Ayrıca imha tarihini ve kabı imha eden sağlık kuruluşunun veya kişinin adını da içermelidir.
3. İkincil bir kaba yerleştirme :Kapalı kesici alet kutusu daha sonra delinmeye dayanıklı kesici alet kutusu veya belirlenmiş biyolojik olarak tehlikeli atık kabı gibi ikincil bir kaba yerleştirilmelidir. İkincil kap güvenli bir şekilde kapatılmalı ve uygun şekilde etiketlenmelidir.
4. Ulaşım :İkincil konteyner belirlenen atık depolama alanına veya bertaraf tesisine taşınmalıdır. Taşıma yerel düzenlemelere ve yönergelere uygun olarak yapılmalıdır.
5. İmha Etme :Keskin alet kapları ve biyolojik olarak tehlikeli atıklar, yerel atık yönetimi yetkilileri veya çevre kuruluşları tarafından oluşturulan yönetmelik ve protokollere göre imha edilmelidir. Bu yakma, kimyasal arıtma veya diğer onaylanmış yöntemleri içerebilir.
İğne batması yaralanmaları ve kontamine kesici aletlerin neden olduğu potansiyel enfeksiyon riskini en aza indirmek için sağlık kuruluşlarının ve bireylerin kesici aletlerin uygun imha prosedürlerini takip etmesi önemlidir. Güvenli bir ortamın sürdürülmesi ve mesleki tehlikelerin önlenmesi için sağlık çalışanlarının kesici alet imha uygulamaları konusunda düzenli eğitimi ve eğitimi şarttır.