Dişin yapısı; mine, dentin, pulpa ve sement gibi çeşitli katmanlardan oluşur. Diş çürüğü tipik olarak dişin en dış tabakası olan mine ile başlar. Mine, hidroksiapatit adı verilen, çürümeye karşı dayanıklı sert bir mineralden oluşur. Ancak bakterilerden gelen asitler diş minesiyle temas ettiğinde hidroksiapatiti çözebilir ve dişte küçük delikler oluşturabilir.
Çürük tedavi edilmezse minenin altındaki doku tabakası olan dentine ilerleyebilir. Dentin, mineden daha yumuşaktır ve çürümeye daha duyarlıdır. Dentin etkilendiğinde diş sıcağa veya soğuğa karşı hassas hale gelebilir ve ağrı yaşanabilir.
Ağır vakalarda diş çürüğü dişin en iç kısmı olan pulpaya kadar ulaşabilir. Pulpa kan damarları ve sinirler içerir ve enfekte olursa şiddetli ağrı ve şişmeye neden olabilir. Enfeksiyon ayrıca dişi çevreleyen kemiğe de yayılabilir ve periodontitis adı verilen bir duruma yol açabilir.
Diş çürümesini önlemek için düzenli olarak dişlerinizi fırçalayıp diş ipi kullanarak iyi bir ağız hijyeni sağlamak ve şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçınmak önemlidir. Diş hekimine düzenli kontroller yapılması da herhangi bir çürüğün erken tespiti ve tedavisi açısından önemlidir.