* Ağızda yer eksikliği: Bu, çarpmanın en yaygın nedenidir. Ağızda tüm dişlerin düzgün şekilde çıkması için yeterli yer olmadığında bazı dişler gömülü kalabilir.
* Anormal diş konumu: Bazı dişler anormal bir konumda çıkabilir ve bu da düzgün bir şekilde aşağı inmelerini engelleyebilir.
* Çene kemiği anormallikleri: Çene kemiğindeki anormallikler de dişlerin düzgün çıkmasını engelleyebilir.
Gömülü dişler aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sorunlara neden olabilir:
* Ağrı: Gömülü dişler çevredeki dişlere ve diş etlerine baskı yaparak ağrıya neden olabilir.
* Enfeksiyon: Gömülü dişler enfeksiyon kapabilir ve bu durum şişme, ağrı ve ateşe neden olabilir.
* Diğer dişlerde hasar: Gömülü dişler çevredeki dişlere zarar verebilir, bunların çarpık olmasına veya çürümesine neden olabilir.
* Diş eti hastalığı: Gömülü dişler, dişlerin ve diş etlerinin temizlenmesini zorlaştırabilir, bu da diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Bazı durumlarda gömülü dişlerin çekilmesi gerekmeyebilir. Ancak sorun yaratıyorsa impaksiyon ameliyatı gerekli olabilir. Gömme ameliyatı, genellikle ayakta tedavi bazında gerçekleştirilen nispeten yaygın bir işlemdir. Prosedür, gömülü dişin ve onun sürmesini engelleyen çevre dokuların çıkarılmasını içerir. Ameliyat sonrasında hastanın ağrı kesici ilaç ve antibiyotik alması gerekebilir. Çoğu hasta, impaksiyon ameliyatından birkaç gün içinde iyileşir.