1. Diş Çürüğü (Çürük):
Restoratif diş hekimliğine başvurmanın en yaygın nedenlerinden biri diş çürüğünü ele almaktır. Bir dişte bakteriyel aktivite nedeniyle boşluk oluştuğunda, hasarlı diş yapısını onarmak ve daha fazla çürümeyi önlemek için dolgular (direkt restorasyon) veya inley/onleyler (dolaylı restorasyon) gibi restoratif tedaviler gerekli olabilir.
2. Kırık veya Kırık Dişler:
Kazalar, travmalar veya sert nesnelerin ısırılması dişlerin kırılmasına veya kırılmasına neden olabilir. Restoratif diş hekimliği bu hasarların onarılmasına yönelik çözümler sunar. Hasarın derecesine bağlı olarak dişin gücünü, şeklini ve estetiğini yeniden sağlamak için diş yapıştırma, kompozit kaplamalar, porselen kaplamalar veya diş kaplamaları gibi tedaviler önerilebilir.
3. Kapsamlı Diş Kaybı:
Çeşitli sebeplerden dolayı bir veya daha fazla dişini kaybetmiş kişiler, eksik dişlerin yerine restoratif diş hekimliği seçeneklerinden yararlanabilirler. Buna, yedek dişi (pontik) desteklemek için bitişik dişlerin üzerine kuronların yerleştirilmesini içeren diş köprüleri veya kuronları, köprüleri veya takma dişleri destekleyen cerrahi olarak yerleştirilen yapay diş kökleri olan diş implantları dahildir.
4. Aşınmış Dişler (Yıpranma):
Aşırı gıcırdatma, diş sıkma veya yaşlanma, dişlerin kademeli olarak aşınmasına neden olabilir. Restoratif diş hekimliği, aşınmış dişleri korumak ve onarmak için diş kaplamaları veya oklüzal koruyucular gibi tedaviler sunar.
5. Rengi Solmuş veya Lekeli Dişler:
Yaşlanma, bazı yiyecek ve içecekler, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak dişlerde renk değişikliği meydana gelebilir. Diş beyazlatma, porselen kaplamalar veya diş yapıştırma gibi restoratif tedaviler, rengi bozulmuş dişlerin görünümünü iyileştirebilir.
6. Diş Travması:
Kazalar veya spor yaralanmalarından kaynaklanan diş travmaları dişlerin çatlamasına, kırılmasına veya yer değiştirmesine neden olabilir. Restoratif diş hekimleri bu yaralanmaları gidermek ve hasar görmüş dişleri onarmak için acil bakım ve tedavi sağlayabilir.
7. Kök Kanal Tedavisi:
Pulpa (dişin en iç kısmı) enfekte olduğunda veya hasar gördüğünde, dişi kurtarmak için kanal tedavisi gerekebilir. Bu, enfekte olmuş pulpanın çıkarılmasını, kök kanalının temizlenmesini ve daha fazla enfeksiyonu önlemek için kapatılmasını içerir. Tedavi edilen dişi korumak için genellikle diş kaplaması yerleştirilir.
8. Eksik Dişlerin Değiştirilmesi:
Birden fazla diş eksikliği olan kişilere kısmi veya tam protezler önerilebilir. Bu çıkarılabilir apareyler çiğneme fonksiyonunun yenilenmesine, konuşma ve yüz estetiğinin iyileştirilmesine yardımcı olur.
Restoratif diş hekimliği mümkün olduğunca doğal dişleri korumayı hedefler ancak çekimin gerekli olduğu durumlarda eksik dişlerin tamamlanması ve ağız sağlığının korunması için çözümler sunar. Nitelikli bir restoratif diş hekimine danışmak, bireysel ihtiyaçlara ve koşullara göre en uygun tedavilerin belirlenmesine yardımcı olabilir.