Diş çürüğü, dişlere zarar veren, önlenebilir bir enfeksiyon hastalığıdır. Dişlerde biyofilm (plak) oluşturan, yiyecek ve içeceklerdeki şekerlerle beslenen bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler diş minesini eriten ve çürükler oluşturan asitler üretir.
2. Periodontal hastalık (diş eti hastalığı)
Periodontal hastalık diş etlerinin ve dişleri destekleyen kemiğin iltihabi bir hastalığıdır. Dişlerde plak oluşturan bakterilerden kaynaklanır. Temizlenmeyen plak sertleşerek diş etlerini tahriş edebilir ve diş etlerinin kırmızı, şiş ve hassas olmasına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde periodontal hastalık dişleri destekleyen kemiğe zarar verebilir, dişlerin gevşemesine ve hatta düşmesine neden olabilir.
3. Ağız kanseri
Ağız kanseri ağız ve boğaz kanseridir. Dudaklarda, dilde, yanaklarda, diş etlerinde, ağız tabanında ve bademciklerde oluşabilir. Ağız kanseri dünya çapında en sık görülen altıncı kanserdir ve Hindistan'da en sık görülen ikinci kanserdir. Ağız kanseri için ana risk faktörleri tütün kullanımı, alkol tüketimi ve insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonudur.
4. Diş erozyonu
Diş erozyonu, diş minesinin aşınarak aşınmasıdır. Asit reflü, sık kusma, bazı ilaçlar ve şekerli yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Diş erozyonu dişlerde hassasiyete, ağrıya ve renk değişikliğine neden olabilir.
5. Diş hassasiyeti
Diş hassasiyeti, dişlerin soğuk, sıcak, tatlı yiyecek ve içecekler gibi belirli uyaranlara maruz kalması sonucu ağrıya neden olan bir durumdur. Diş hassasiyetine, emaye hasarı, diş eti çekilmesi ve bazı diş prosedürleri gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
6. Ağız kuruluğu (kserostomi)
Ağız kuruluğu, tükürük bezlerinin yeterli miktarda tükürük üretmemesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Tükürük, ağzın yağlanması, dişlerin çürümeden korunması ve sindirime yardımcı olması açısından önemlidir. Ağız kuruluğuna ilaçlar, tıbbi durumlar ve radyasyon tedavisi gibi çeşitli faktörler neden olabilir.
7. Ağız kokusu (ağız kokusu)
Ağız kokusu kötü ağız hijyeni, bazı gıdalar, tıbbi durumlar ve sigara kullanımı gibi çeşitli faktörlerin neden olduğu bir durumdur. Ağız kokusu, altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir; bu nedenle, kalıcı ağız kokusu varsa bir doktora görünmeniz önemlidir.