Periodontal hastalığa tipik olarak aşağıdakiler de dahil olmak üzere faktörlerin bir kombinasyonu neden olur:
1. Kötü ağız hijyeni :Yetersiz fırçalama ve diş ipi kullanımı dişlerde plak birikmesine neden olarak diş eti iltihabına ve enfeksiyonuna yol açar.
2. Ağız kuruluğu: Tükürük, dişleri ve diş etlerini koruyarak ağızdaki bakterileri ve kalıntıları temizlemeye yardımcı olur. Ağız kuruluğu tükürük üretimini azaltarak ağzı bakteri üremesine karşı daha duyarlı hale getirebilir.
3. Sigara içmek :Sigara içmek diş eti dokusuna zarar verir ve bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla mücadele etme yeteneğini zayıflatır.
4. Diyabet :Diyabetli kişilerde bağışıklık fonksiyonunun zayıflaması ve iyileşme yeteneğinin azalması nedeniyle diş eti hastalığına yakalanma riski artar.
5. Belirli ilaçlar :Oral kontraseptifler ve steroidler gibi bazı ilaçlar diş eti dokusunun daha hassas ve enfeksiyona karşı daha duyarlı hale gelmesine neden olabilir.
Öpüşme potansiyel olarak periodontal hastalığa neden olan bakteriler de dahil olmak üzere bakterileri bir kişiden diğerine aktarabilir. Ancak öpüşme yoluyla hastalığa yakalanma riski genel olarak düşüktür. Periodontal hastalığın gelişmesi için kötü ağız hijyeni ve zayıflamış bağışıklık fonksiyonu gibi diğer risk faktörlerinin de mevcut olması gerekir.
Periodontal hastalıkları önlemek için, düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı da dahil olmak üzere iyi ağız hijyeni uygulamalarını sürdürmek ve düzenli kontroller ve profesyonel temizlik için diş hekiminizi ziyaret etmek önemlidir.