|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Diş Sağlığı | diş Beyazlatma
Sağlığı ve Hastalıkları

Yirmilik dişleri çekildikten sonra uyuşukluğu nasıl tedavi edebilirsin?

Ameliyat Sonrası Sinir Yaralanmaları

Herhangi bir cerrahi işlemden sonra komplikasyon riski her zaman vardır; sinir yaralanmaları bu tür komplikasyonlardan biridir. Bir sinir yaralandığında sinirin beslediği bölgenin uyuşması normaldir. Yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak, his iki ila on iki ay içinde geri gelebilir. Sinir tamamen kesilirse ortaya çıkan uyuşukluk muhtemelen kalıcı olacaktır.

Alveolar Sinir Hasarı

İnferior alveoler sinir, alt dudak ve çenenin duyusunu sağlayan mandibular sinirin bir dalıdır. İnferior alveoler sinir, üçüncü azı dişlerinin (yirmi yaş dişleri) köklerine yakın bir yerde uzandığından, üçüncü azı dişlerinin çekimi sırasında sinirin yaralanması küçük bir risktir.

Üçüncü molar diş çekimini takiben alveoler sinir hasarı (kuru soket)

Lingual Sinir Yaralanması

Lingual sinir, mandibular sinirin dilin duyusunu sağlayan başka bir dalıdır. İnferior alveoler sinir gibi, lingual sinir de üçüncü molar köklerine yakın olduğundan, alt yirmilik diş çekimi sırasında lingual sinir yaralanması riski vardır.

20 yaş dişlerinin çıkarılmasından sonra uyuşukluk

Yirmilik dişler sinirler gibi hayati yapılara çok yakın olduğundan, alt dudak veya dilde uyuşma yirmilik diş çekiminin potansiyel bir komplikasyonudur. Amerika Birleşik Devletleri'nde ameliyat sonrası parestezi (uyuşukluk) görülme sıklığı yaklaşık %2,6'dır. Sinir hasarı meydana gelirse uyuşukluk genellikle birkaç hafta veya ay içinde düzelir.

Geçici ve Kalıcı Uyuşma

Yirmilik diş çekiminin ardından altı ila on iki ay içinde düzelen uyuşukluğun geçici olduğu kabul edilir. Ancak bir yıldan fazla süren uyuşukluk kalıcı kabul edilir ve sinirin tamamen kesilmesinden kaynaklanır.

Yirmilik diş çekimine devam edilip edilmeyeceği kararı, sinir hasarı gibi olası riskler ve daha sonra yirmilik dişlerin çekilmemesi durumunda daha ciddi sorunların ortaya çıkma olasılığı göz önünde bulundurularak vaka bazında verilmelidir. kaldırılacak.

Kalıcı Sinir Hasarına İlişkin Risk Faktörleri

Kalıcı alveoler ve lingual sinir yaralanmaları nadirdir ancak sinir hasarı olasılığını artırabilecek hastayla ilgili risk faktörleri vardır:

- 18 yaşının altında olmak

- Gömülü yirmilik dişler

- Yirmilik dişlerin çıkarılmasının zor olması

- Sinirlerdeki anatomik farklılıklar

Kalıcı Sinir Yaralanmalarının Tedavisi

Ameliyat sonrası sinir yaralanmalarının çoğu zamanla düzeldiğinden, tedavi genellikle analjezik ve beklemeyi içeren konservatiftir. Uyuşukluk kalıcıysa ve kişinin yaşam kalitesini etkiliyorsa düzeltici cerrahi ve sinir grefti gibi daha invaziv prosedürler düşünülebilir.

20 Yaş Dişi Çekimi Sonrası Uyuşmanın Önlenmesi

Rutin olarak yirmilik diş çekimi yapan deneyimli bir ağız cerrahını seçmek, kalıcı sinir hasarı riskini en aza indirmenin en iyi yoludur. Ağız cerrahınız, yirmilik dişlerinizin sinirlere göre konumunu değerlendirmek ve olası riskleri sizinle tartışmak için kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır