* Kadın Doğum: Forseps doğum sırasında bebeklerin doğumuna yardımcı olmak için kullanılır. Bebeğin kafasını kavramak ve yavaşça doğum kanalından dışarı çıkarmak için kullanılırlar.
* Jinekoloji: Forseps, histerektomi, ooferektomi ve tüp ligasyonu gibi jinekolojik prosedürlerde kullanılır. Dokuyu kavramak ve tutmak, rahim miyomlarını veya kistlerini çıkarmak için kullanılırlar.
* Üroloji: Forseps, sistoskopi, üreteroskopi ve nefrektomi gibi ürolojik prosedürlerde kullanılır. Dokuyu kavramak ve tutmak, mesane taşlarını veya böbrek taşlarını çıkarmak için kullanılırlar.
* Genel cerrahi: Forseps apendektomi, kolesistektomi ve fıtık onarımı gibi genel cerrahi prosedürlerde kullanılır. Dokuyu kavramak, tutmak, hastalıklı veya hasarlı dokuyu çıkarmak için kullanılırlar.
* Plastik cerrahi: Forseps, rinoplasti, blefaroplasti ve göğüs büyütme gibi plastik cerrahi prosedürlerinde kullanılır. Dokuyu kavramak, tutmak ve fazla deriyi veya yağı çıkarmak için kullanılırlar.
Forsepsler, kullanıldıkları spesifik cerrahi prosedüre bağlı olarak çeşitli şekil ve boyutlarda mevcuttur. Genellikle paslanmaz çelikten yapılırlar ve dayanıklı ve kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmıştır.