İmplant ile nakil arasındaki temel fark, implantın insan yapımı bir cihaz olması, transplantasyonun ise insan vücudunun bir kişiden alınıp diğerine yerleştirilen bir parçası olmasıdır. Bu farklılığın aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli sonuçları vardır:
* İmplant reddi . İmplantlar yabancı cisimler olduğundan vücudun bağışıklık sistemi onları reddetmeye çalışabilir. Bu enfeksiyon, iltihaplanma ve yara izi gibi komplikasyonlara yol açabilir. Nakledilen doku bir insan donöründen olduğu için nakil reddinin meydana gelme olasılığı daha düşüktür.
* İmplantın ömrü . İmplantlar genellikle uzun yıllar dayanabilen dayanıklı malzemelerden yapılır. Bununla birlikte, nakiller aşınma ve yıpranma, hastalık veya reddedilme gibi faktörler nedeniyle sonuçta başarısız olabilir.
* Nakil uyumluluğu . Reddedilmeyi önlemek için nakillerin donör ve alıcı arasında dikkatli bir şekilde eşleştirilmesi gerekir. Bu süreç, özellikle yüksek talep gören organ ve dokular için karmaşık ve zaman alıcı olabilir.
* Transplantasyon etiği . İnsan organlarının ve dokularının nakil için kullanılması, bağışçıların rızası ve organların tahsisi de dahil olmak üzere bir dizi etik sorunu gündeme getirmektedir. Bu konular, insan dokusundan elde edilmedikleri için implantlarla pek ilgili değildir.