Göz Damlası (Glokom İlaçları):
- Göz damlaları glokom tedavisinde ilk seçenektir. Bu damlalar genellikle sulu mizahın (gözün ön kısmını dolduran sıvı) üretimini azaltarak veya dışarı akışını artırarak çalışan aktif bileşenler içerir. Prostaglandin analogları, beta-blokerler, alfa-adrenerjik agonistler, karbonik anhidraz inhibitörleri ve miyotikler yaygın olarak kullanılan göz damlası türleridir.
Lazer Cerrahisi:
- Lazer trabeküloplasti (SLT) veya argon lazer trabeküloplasti (ALT):Bu ayakta tedavi prosedürü, sulu mizahın boşaltılmasından sorumlu olan trabeküler ağ örgüsünde mikroskobik delikler oluşturmak için bir lazer kullanır. Bu drenajı iyileştirmeye ve göz basıncını azaltmaya yardımcı olur.
- Seçici lazer trabeküloplasti (SLT):Bu lazer tedavisi, trabeküler ağdaki hücreleri önemli bir hasara neden olmadan uyarmak için daha kısa, daha az yoğun lazer darbeleri kullanır. Genellikle hafif ila orta dereceli glokom için kullanılır.
Minimal İnvazif Glokom Ameliyatları (MIGS):
- MIGS, mümkünse glokom ameliyatını katarakt ameliyatıyla birleştiren daha az invazif cerrahi tekniklerdir. Göze küçük bir cihaz veya stent yerleştirerek sulu mizahın drenajını iyileştirmeyi amaçlarlar.
- Trabektom:Bu prosedür, drenajı iyileştirmek için trabeküler ağın bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasını içerir.
- iStent:Gözün drenaj sistemine sulu mizah çıkışını arttırmak için küçük bir stent implante edilir.
- Hydrus Microstent:Trabeküler ağı atlamak ve yeni bir drenaj kanalı oluşturmak için esnek bir stent yerleştirilir.
Geleneksel Glokom Cerrahisi:
- Trabekülektomi:En yaygın geleneksel glokom ameliyatıdır. Gözün dış tabakasında, sulu mizahın cerrahi olarak oluşturulan bir cebe veya kabarcığa akmasına izin veren küçük bir delik oluşturulur.
- Tüp şant ameliyatı:Göz içi basıncını azaltmak için göze ön odayı konjonktiva altındaki drenaj rezervuarına bağlayan bir tüp yerleştirilir.
Kanaloplasti ve Stent İmplantasyonu:
- Kanaloplasti, sulu mizah akışını iyileştirmek için gözdeki doğal drenaj kanallarının genişletilmesini içerir. Kanalları açık tutmak için stent yerleştirilmesiyle birleştirilebilir.
Bireyin özel durumuna ve glokomun evresine göre en uygun tedaviyi belirlemek için bir göz doktoruna veya glokom uzmanına danışmanız önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi, görmenin korunması ve optik sinirde daha fazla hasarın önlenmesi açısından çok önemlidir.