|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | ameliyatlar İşlemleri | histerektomi
Sağlığı ve Hastalıkları

Endarterektomi Nedir?

Endarterektomi, arterin içindeki plak birikimini ortadan kaldırmak için yapılan cerrahi bir işlemdir. Plak, zamanla birikerek atardamarı daraltabilen kolesterol, yağ, kalsiyum ve diğer maddelerden oluşur. Bu, arterin sağladığı organlara ve dokulara kan akışını azaltabilir.

Bir endarterektomi tipik olarak boyundaki (karotid arterler), karındaki (aort arteri) veya bacaklardaki (femoral arterler) arterlerde yapılır. Prosedür, arterde bir kesi yapılmasını, plağın çıkarılmasını ve ardından arterin kapatılmasını içerir.

Endarterektomiler sıklıkla kalbin dışındaki arterlerin daralması olan periferik arter hastalığını (PAD) tedavi etmek için yapılır. PAD, etkilenen uzuvda ağrı, uyuşukluk ve güçsüzlük gibi semptomlara neden olabilir. Şah damarı arterlerinin daralması olan karotis arter hastalığı (KAH) olan kişilerde felçleri önlemek için endarterektomi de yapılabilir.

Endarterektominin başarı oranı, arterin konumuna ve plak oluşumunun ciddiyetine bağlıdır. Ancak endarterektomi geçiren kişilerin çoğunda semptomlarda önemli iyileşmeler görülür.

Endarterektomi ile ilişkili risklerden bazıları kanama, enfeksiyon ve arter hasarını içerir. Ancak bu riskler nispeten nadirdir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]