Total mastektomi sırasında cerrah, meme çevresindeki deride bir kesi yapacak ve süt kanalları, lobüller ve lenf düğümleri de dahil olmak üzere meme dokusunu dikkatlice çıkaracaktır. Bazı durumlarda alttaki göğüs kası da çıkarılabilir. Daha sonra memeyi çevreleyen deri ve doku dikişlerle veya cerrahi bantla kapatılır.
Total mastektomi hem fiziksel hem de duygusal etkileri olabilecek büyük bir ameliyattır. Karar vermeden önce işlemin risklerini ve faydalarını doktorunuzla tartışmanız önemlidir.
Total mastektomiden sonra muhtemelen birkaç gün hastanede kalmanız gerekecektir. Ayrıca iyileşme sürecine yardımcı olmak için ağrı kesici ilaç ve antibiyotik almanız gerekecektir. Kolunuzdaki ve omzunuzdaki hareket aralığının yeniden sağlanmasına yardımcı olmak için fizik tedaviye de ihtiyacınız olabilir.
Total mastektominin uzun vadeli etkileri şunları içerebilir:
* Meme şekil bozukluğu: Meme dokusunun alınması memenin düz veya deforme görünmesine neden olabilir.
* Duygu kaybı: Meme dokusunun alınması aynı zamanda meme ve çevresinde his kaybına da neden olabilir.
* Lenfödem: Lenf düğümlerinin çıkarılması, etkilenen taraftaki kolda ve elde sıvının biriktiği bir durum olan lenfödeme neden olabilir.
* Psikolojik sıkıntı: Total mastektominin vücut imajınız ve özgüveniniz üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Ameliyatın duygusal etkileriyle mücadele ediyorsanız bir danışman veya terapistle konuşmanız önemlidir.
Total mastektomi ciddi bir ameliyattır ancak meme kanseri olan kadınlar için hayat kurtarıcı olabilir. Bir karar vermeden önce prosedürün risklerini ve faydalarını dikkatlice tartmak önemlidir.