Nakil ameliyatı tipik olarak, bir kişinin başka yollarla onarılamayan veya değiştirilemeyen hasarlı veya arızalı bir organı veya dokusu olduğunda gerçekleştirilir. Örneğin, böbrekleri artık düzgün çalışmıyorsa bir kişinin böbrek nakline ihtiyacı olabilir.
Organ nakli ameliyatı hayat kurtarıcı bir işlem olabilir ancak aynı zamanda bir takım riskleri de taşır. Bu riskler arasında nakledilen organ veya dokunun reddedilmesi, enfeksiyon ve ameliyatın kendisiyle ilgili komplikasyonlar yer alır.
Organ nakli ameliyatı geçirip geçirmeme kararı karmaşık bir karardır. Transplant cerrahisi konusunda tecrübesi olan bir hekime danışılarak yapılmalıdır.
Transplantasyon ameliyatının yapıldığı durumlardan bazıları şunlardır:
- Son dönem organ yetmezliği:Bir organ artık işlevini yerine getiremeyecek kadar ciddi hasar gördüğünde, kişinin hayatını kurtarmak için tek seçenek organ nakli olabilir. Örnekler arasında son dönem böbrek hastalığı (böbrek yetmezliği), son dönem karaciğer hastalığı ve son dönem kalp yetmezliği yer alır.
- Ciddi doku hasarı:Bazı durumlarda doku, tamir edilemeyecek veya başka yollarla değiştirilemeyecek kadar ciddi hasar görebilir. Örneğin, bir kişinin ciddi bir yanık veya travma nedeniyle kaybedilen derinin yerine deri greftine ihtiyacı olabilir.
- Genetik bozukluklar:Bazı genetik bozukluklar organların veya dokuların işlevini etkileyebilir. Bazı durumlarda organ nakli bu bozuklukları tedavi etmenin en iyi yolu olabilir. Örneğin kistik fibrozlu bir kişinin akciğer nakline ihtiyacı olabilir.
- Kanser:Bazı durumlarda kanser, organ veya dokulara nakli gerektirecek kadar zarar verebilir. Örneğin lösemili bir kişinin kemik iliği nakline ihtiyacı olabilir.