|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | ameliyatlar İşlemleri | beyin Cerrahisi
Sağlığı ve Hastalıkları

Yetişkin bir kafatası ile yeni doğmuş bir bebek kafatası arasındaki fark nedir?

Yeni doğmuş bir bebeğin kafatası, bir yetişkininkinden birçok açıdan önemli ölçüde farklıdır:

1. Boyut:

- Yenidoğan :Yeni doğmuş bir bebeğin kafatası vücudun geri kalanına göre nispeten büyüktür. Toplam vücut uzunluğunun yaklaşık dörtte birini oluştururken yetişkinlerde yaklaşık sekizde biri kadardır.

- Yetişkin :Yetişkin kafatası genel olarak daha büyüktür ancak vücut büyüklüğüne göre orantılı olarak daha küçüktür.

2. Şekil:

- Yenidoğan :Yenidoğanın kafatası daha yuvarlaktır ve yüze oranla daha büyük bir kafatasına (beyin kılıfı) sahiptir. Alın belirgindir ve yüz kemikleri nispeten az gelişmiştir.

- Yetişkin :Yetişkin kafatası daha uzun ve köşelidir ve yüze göre daha küçük bir kafatasına sahiptir. Yüz kemikleri tamamen gelişmiş olup yüze yetişkin oranlarını verir.

3. Fontaneller:

- Yenidoğan :Yeni doğmuş bir bebeğin kafatasında, kafatası kemiklerinin henüz tam olarak kaynaşmadığı, fontanel adı verilen birkaç yumuşak nokta bulunur. Bu fontaneller bebeklik döneminde beynin büyümesine ve genişlemesine izin verir.

- Yetişkin :Yetişkinlerde fontaneller kapanmış ve kafatası kemikleri birbirine kaynaşarak sağlam bir yapı oluşturmuştur.

4. Dikişler:

- Yenidoğan :Yenidoğanlarda kafatası kemikleri dikiş adı verilen fibröz eklemlerle birbirine bağlanır. Bu dikişler kafatasının bir miktar esnekliğine ve büyümesine izin verir.

- Yetişkin :Yetişkinlerde, kafatası kemiklerinin hafif hareketine izin vermek için açık kalan birkaç dikiş dışında dikişler çoğunlukla kaynaşmıştır.

5. Dişler:

- Yenidoğan :Yenidoğanlar genellikle dişsiz doğarlar.

- Yetişkin :Yetişkinlerin, yiyecekleri öğütmek için kullanılan azı dişleri de dahil olmak üzere tam bir kalıcı diş seti vardır.

6. Sinüsler:

- Yenidoğan :Kafatası içindeki hava dolu boşluklar olan sinüsler yenidoğanlarda tam olarak gelişmemiştir.

- Yetişkin :Yetişkinlerde sinüsler iyi gelişmiştir ve ses rezonansına ve genel yüz yapısına katkıda bulunur.

Yenidoğan ve yetişkin kafatası arasındaki bu farklılıklar, bebeklik ve çocukluk döneminde beyin büyüdükçe ve kafatası büyümesine ve işlevsel gereksinimlerine uyum sağlayacak şekilde uyum sağladıkça meydana gelen gelişimsel değişiklikleri yansıtır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır