* Tıp derecesi: Beyin cerrahlarının öncelikle akredite bir tıp fakültesinden tıp diploması alması gerekir. Bu genellikle dört yıllık lisans eğitimi ve ardından dört yıllık tıp fakültesi gerektirir.
* İkamet: Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra beyin cerrahlarının beyin cerrahisi ihtisasını tamamlamaları gerekir. Bu genellikle yedi yıl sürer ve hasta bakımı, araştırma ve öğretim de dahil olmak üzere nöroşirürjinin tüm yönleriyle ilgili uygulamalı eğitimi içerir.
* Arkadaşlık: Bazı beyin cerrahları ihtisas yaptıktan sonra bursu tamamlamayı tercih ediyor. Bu, pediatrik nöroşirürji, kafa tabanı cerrahisi veya omurga cerrahisi gibi nöroşirürjinin belirli bir alanında bir ila iki yıllık ek bir uzmanlık eğitimidir.
* Sertifika: Beyin cerrahlarının kendi alanlarında çalışabilmeleri için tanınmış bir kurul tarafından sertifikalandırılması gerekmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu, Amerikan Nörolojik Cerrahi Kurulu'dur (ABNS). ABNS, beyin cerrahlarının kurul onaylı olabilmesi için yazılı bir sınavı ve sözlü sınavı geçmesini şart koşuyor.
* Lisans: Sertifikasyonun yanı sıra, beyin cerrahlarının çalışmak istedikleri eyaletten de lisans almaları gerekiyor. Bu genellikle yazılı bir sınavı geçmeyi ve ikamet belgesi ve sabıka geçmişi kontrolü gibi diğer gereklilikleri karşılamayı içerir.
Beyin cerrahları tüm bu gereksinimleri karşıladıktan sonra bağımsız olarak beyin cerrahisi uygulayabilirler. Sürekli tıp eğitimi kurslarını tamamlayarak ve diğer gereklilikleri karşılayarak sertifika ve lisanslarını sürdürmeye devam etmelidirler.