Sinir biyopsisinin yapılmasının nedenlerinden bazıları şunlardır:
1. Nöropatiler:Sinir biyopsileri, periferik sinirleri etkileyen durumlar olan çeşitli nöropatileri değerlendirmek ve teşhis etmek için kullanılabilir. Bu koşullar diyabetik nöropati, Guillain-Barré sendromu, kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati (CIDP) ve amiloidozu içerebilir.
2. Kas bozuklukları:Bazı durumlarda, miyopatiler ve nöromüsküler kavşak bozuklukları gibi nöromüsküler bozuklukları değerlendirmek için kas biyopsileriyle birlikte sinir biyopsileri de yapılır.
3. Şüpheli sinir hasarı:Travma, kompresyon veya diğer yaralanmalardan kaynaklanan şüpheli sinir hasarını doğrulamak için sinir biyopsileri önerilebilir.
4. İnflamatuar bozukluklar:Vaskülit veya bazı otoimmün nöropatiler gibi sinirleri etkileyen inflamatuar durumların teşhis edilmesi.
5. Enfeksiyonlar:Sinir sistemindeki bakterilerin, virüslerin veya parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar da dahil olmak üzere enfeksiyonları tanımlamak ve teşhis etmek için sinir biyopsisi gerekebilir.
6. Genetik bozukluklar:Bazı durumlarda sinir biyopsileri, Charcot-Marie-Tooth hastalığı veya bazı kalıtsal periferik nöropati türleri gibi sinirleri içeren genetik bozukluklara ilişkin bilgi sağlayabilir.
7. Tanısal açıklama:Diğer tanısal testler sonuçsuz kaldığında veya sinirleri etkileyen nörolojik bir bozukluk hakkında ek bilgi toplamak için, daha fazla açıklama sağlamak amacıyla sinir biyopsisi yapılabilir.
Sinir biyopsisi yapma kararı, hastanın semptomları, tıbbi geçmişi ve işlemin tanısal değeri dikkatle değerlendirildikten sonra, genellikle bir nörolog olan bir sağlık uzmanı tarafından verilir. Biyopsi prosedürü tipik olarak etkilenen sinirin etrafındaki alanın uyuşturulmasını, küçük bir sinir dokusu örneğinin alınmasını ve bunun histolojik analiz ve gerekirse daha ileri testler için bir laboratuvara gönderilmesini içerir.